Više posejanog žita nego prethodne godine u Pčinjskom okrugu

Više
30 dec 2020 12:48 #44071 od Lazović - Đoković Nada
Sve izraženiji uticaj klimatskih promena na poljoprivrednu proizvodnju u Pčinjskom okrugu, nametnuo je potrebu da se nasi ratari prilagode novim okolnostima. Ove jeseni je posejano negde oko 9.000 hektara pšenice I 2 hiljade hektara pod ječmom što su manje površine od uobičajenih u poslednjih nekoliko godina.
Poučeni iskustvima iz prethodnih godina, kada smo imali kasno nicanje pšenice, zatim veliki deficit jesenjih padavina, ali i zimskih, tokom ove godine mnogi proizvođači nisu ni planirali ranu setvu pre optimalnog roka. Pripreme su počele na vreme. Prve pšenice su posejane u samom optimalnom roku I setva je trajala do kraja novembra a sporadično su I neke površine sejane I početkom decembra. Pošto je setva završena na vreme uz odgovarajuću agrotehniku i upotrebu deklarisanog semena, mogli bi da se postignu vrhunski prinosi ozimih useva, ali samo ako u toku vegetacije bude povoljan raspored padavina I adekvatna primena azotnog djubriva. Zastupljenost strnina u strukturi setve je veoma poželjna jer su upravo one, pre svega pšenica kao dominantna strnina, dobar predusev za većinu ratarskih useva.
Pšenica na oranicama dobro izgleda, jer u zemlji ima dosta vlage. U zavisnosti od toga kada je posejana, takav je i rast. Pšenica posejana do kraja oktobra je u fazi bokorenja, seme koje je položeno do polovine novembra sada je u razvoju dva do tri lista, a žito posejano početkom decembra tek klija i niče. Veoma značajno što vetar nije isušio zemlju jer je u novembru I decembru bilo dovoljno kiše. Veoma je važno znati da usvajanje N kod strnih žita počinje već od faze dva lista (ukorenjavanje), a završava se u fazi formiranja ili u početku nalivanja zrna. Optimalne količine, blagovremena i izbalansirana N-ishrana posebno je važna u periodu formiranja klasa i diferencijaciji klasaka u klasu, dakle već u fazama bokorenja i vlatanja. U našim agroekološkim uslovima, na našim tipovima zemljišta, deo N unosi se u jesen pre osnovne obrade zemljišta. Ovako unet N se delimično koristi u toku jesenjeg dela vegetacije žita. Drugi deo N se unosi krajem zime, tokom februara i marta u vidu prihranjivanja, pri čemu unošenje N treba okončati do faze vlatanja.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.423 sekundi
Powered by Kunena Forum