ОСНОВНА СВОЈСТВА ЗЕМЉИШТА У ШУМАДИЈИ

Više
21 dec 2020 12:16 #43855 od Nešković Suzana
Земљишта Шумадије одликују се лошим механичким саставом и недостатком хумуса и органске материје. Последњих година смањење сточног фонда ограничило је количину расположивог стајског ђубрива. Количине које се тренутно примењују далеко су ниже од оне потребне и одговарају ниској норми (испод 20т/ха). Уколико се узме у обзир да се последњих година интензивно обавља и мера калцификације киселих ораничних површина на подручју Шумадије, поставља се питање и њене успешности обзиром да она мора бити адекватно испраћена хумизацијом – употребом већих количина стајског ђубрива (око 40т/ха), зависно од степена киселости и количине употребљеног кречног материјала.
Jедно од решења за постојећи проблем може бити зеленишно ђубрење. Са аспекта физичко-хемијског стања наших земљишта овај начин ђубрења има вишеструки значај. Пре свега, зеленишна ђубрива су мелиоратор земљишта која се одликују мањим садржајем хумуса и лошијим физичким особинама.
Усеви који се користе за зеленишно ђубрење одликују се дубоким кореновим системом који може да допре и извуче хранљиве материје из дубљег подораничног слоја. При томе се он растреса а у ораничном слоју долази до акумулације неопходне биљне хране.
Маса биљака која се заорава је извор органске материје – асимилативни хумус, који је дефицитаран у готово 80% ораничних површина на нашем подручју. Зато поред лоших физичких и хемијских особина ово ђубрење утиче и на биолошка својства земљиштa.
Уколико су легуминозе биљке које ће се користити за сидерацију, квржичне бактерије на њиховом корену везивањем атмосферског азота утицаће на побољшану азотну исхрану наредних усева. Предности зеленишног ђубрива које смо навели свакако не значе да оно има приоритет у било ком погледу у односу на остала органска ђубрива.
Позитивно узајамно дејство зеленишног и стајског ђубрива
Овде је заправо само реч о зеленишном ђубриву као алтернативи недовољне количине других извора хумуса и органске материје у Шумадији. При томе се мора нагласити да узајамно дејство ових ђубрива стимулише њихова појединачна деловања. Стајњак унет са зеленом масом потпомаже њену разградњу и убрзава њено дејство. На крају само напомена да било које ђубрење органским ђубривима па ни зеленишно ђубрење не искључује употребу минералних ђубрива, јер се они надопуњују и на тај начин долазимо до бољих ефеката.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.356 sekundi
Powered by Kunena Forum