Kako je protekla jesenja setva ozimih strnih žita na teritoriji Nišavskog okruga

Više
02 dec 2020 19:03 #43570 od Stanković Saša
Jesenja setva ozimih strnih žita na teritoriji Nišavskog okruga uglavnomn je privedena kraju. Početak je decembra, ostao je mali procenat površina da se poseje, ali može se zaključiti da je setva uglavnom završena. Na kraju setve mogu se sumirati rezultati-posejane površine, kvalitet setve i na kraju stanje postojećih useva na parcelama. Ono zbog čega nemožemo biti zadovoljni u protekloj setvi je ponovo značajna upotreba nedeklarisanog semena-semena iz ambara, bar na 50-60% posejanih površina. Trebalo je da to bude mnogo mnogo manje ali i pored naših apela za setvom dorađenog i deklarisanog semena, poskupljenje semenske pšenice nije doprinelo promeni starih navika. Ono što je dobro, hrabri trenutna cena merkantilne pšenice zbog koje je značajna površina posejana pod ozimom pšenicom i ostalim ozimim strnim žitima u ovoj jeseni odnosu na višegodišnji prosek, bar za 10-15% više u odnosu na višegodišnji prosek na teritoriji Nišavskog okruga
Procena je da je 30% površina posejano u optimalnom roku setve, do kraja oktobra ali i u optimalnim uslovima setve, optimalnoj vlagi i temperaturnim prilikama. Ovo su površine koje su uglavnom posejane na predkulturama koja su ranije napustile planirane površine za ozima strna žita-silažni kukuruz, stočni grašak, grahorica, crvena detelina ili povrtarske kulture. To su površine koje su mogle blagovremeno da se pripreme za setvu i na kojima je i setva mogla biti obavljena na vreme, sa nailaskom prvih padavina i povoljnih uslova za setvu. Ovi usevi ozime pšenice i uglavnom najveći deo useva ozimog ječma , tritikalea i raži već su u pravoj fenofazi razvoja za ulazak u zimski period-fenofazi početka bokorenja. Postoje i usevi posejani početkom novembra koji se nalaze u sličnoj fazi razvoja i koji su kvalitetno i ujednačeno nikli. Najveći deo pomenutih useva formirali odlične sklopove bialjaka. Bar 30% useva posejano je polovinom novembra, kada je na najvećem delu parcela obavljena žetva kukuruza –najčešće i najznačajnije predkulture pšenici. U ovom periodu, od 5-20 novembra, vlaga se zbog čestih vetrova i toplote brzo gubila, seme ulagano u vrlo suvom setvenom sloju. Zavisno od kvaliteta osnovne obrade, predsetvene pripreme i same setve , u ovakvim uslovima različit je sklop biljaka, a na pojedinim usevima i različita fenofaza razvoja i kvalitet nicanja. Na kvalitetnije pripremljenim površinama i na zemljištima gde je bilo više sačuvane vlage, usevi su kvalitetnije i ujednačenije nikli i formirali dobar sklop biljaka i ovi usevi uglavnom se nalaze u fenofazi 2 lista. Na parcelama gde je kvalitet osnovne obrade i predsetvene pripreme zemljišta lošiji, usevi su neujednačeno nikli(uglavnom na tragovima točkova traktora, pogotovu na površinama koje nisu povaljane).i uglavnom se nalaze u fenofazi prvog lista ili ponika. Bar 30% površina pod ozimim strnim žitima posejano je u poslednjem periodu, poslednjoj dekadi novembra. Ovi uisevi još uvek nisu nikli, eventualno od poslednjih kiša počelo je klijanje i ukorenjavanje. U ovom periodu, postoje povoljniji uslovi vlage u zemljištu u odnosu na veći deo novembra, ali su i temperature pale tako da se nemože očekivati brže nicanje,porast i razviće biljaka. .
Ipak može se reći da je ovo jedna od uspešnijih jesenjih setvi na teritoriji nišavskog okruga. Ova jesenja setva uglavnom je završena do kraja novembra, a zna se da se na ovim terenima setva često obavlja i do kraja decembra. S obzirom na sušu u septembru, blagovremeno su se stvorili uslovi za setvu i ako ona nije u potpunosti obavljena u oktobru. Završetak ozime setve do kraja novembra može ohrabriti ratare nišavskog područja i mogu očekivati dobro prezimljavanje useva. Sada je na poljima preko potreban sneg koji bi pokrio i zaštitio useve, posebno one kasnije sejane kako bi mogli da niknu pod snegom, ali i kiše su zlata vredne jer u mnogim krajevima i na mnogim parcelama nema dovoljno vlage u setvenom sloju za nicanje useva.
PSSS Niš
Saša Stanković

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.363 sekundi
Powered by Kunena Forum