Sistemska kontrola plodnosti u 2020 goidini

Više
23 nov 2020 09:02 #43452 od Damljanović Milan
KОНТРОЛА ПЛОДНОСТИ ЗЕМЉИШТА У 2020 ГОДИНИУ оквиру плана и програма ПССС Чачак за 2020 годину узето је 2000 узорака земљишта са територије Моравичког округа чије су анализе у току. Такође је извршено и мапирање и узимање координата са места где су узорци узети.

Данас успешна биљна производња није могућа без увођења савремених приступа и научно-стручних метода у планирању и постизању високих и стабилних приноса.

Један од веома значајних подухвата на том плану је свакако увођење система контроле плодности земљишта, као научне основе за рационално примењивање минералних ђубрива, према захтевима појединих култура и стварном стању плодности на одређеним типовима земљишта.

Овај јединствен и комплетни систем обухвата контролу посебно за сваку парцелу следећих елемената:

- Садржај хранљивих материја у земљишту и особине земљишта (врши се анализа узорака земљишта који се прикупљају најмање сваке пете године);

- Уношење хранљивих материја у земљиште (минералних и органских ђубрива и зоравање вегетативних делова и отпадака биомасе);

- Праћење читаве групе фактора који су везани за пораст и развој биљака (метеоролошких; фенолошких; болести, штеточина и корова), мере неге и заштите, начин обраде земљишта;

- Повећање приноса гајених култура, након свих предузетих мера у систему.

а) Сврха увођења контроле плодности земљишта

Минерална ђубрива у структури цене коштања ратарских и воћарских култура чине знатну ставку. Рационалном применом могу се остварити значајни економски ефекти.

Рационализација примене ђубрива могућа је утврђивањем нивоа хранива у земљишту. У току систематског рада на контроли плодности земљишта, откривају се елементи који се налазе у недовољној концентрацији за гајење биљака или у облику који није приступачан за биљке. Уношењем нових количина тих елемената, тачно жељеног облика, исхрана биљке доводи се на повољнији финансијски резултат.

Основа за рационалну примену ђубрива су подаци о обезбеђености земљишта хранљивим елементима и услови који опредељују њихову динамику. Подаци о томе добијају се агрохемијским анализама.

Периодична испитивања дају нам податке о нивоу хранива у земљишту и њиховој динамици, зависно од примењених ђубрива, остварених приноса и осталих деловања на земљиште.


Милан Дамљановић дипл.инж.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.416 sekundi
Powered by Kunena Forum