ЧУВАЊЕ И СКЛАДИШТЕЊЕ КУКУРУЗА - dipl. inž. Gordana Rehak

Više
01 okt 2020 13:02 #42908 od Rehak Gordana
ЧУВАЊЕ И СКЛАДИШТЕЊЕ КУКУРУЗА

Шта је најважније знати?
После жетве кукуруза основна брига пољопривредника треба да се односи на очување квалитета и здравственог стања. Ово је веома важно јер се тако чувају залихе здраве сточне хране. Зато пољопривредници мореју, или би требало да примене низ мера, почевши пре свега од заштите инсектицидима током вегетације, а посебно после жетве и приликом уношења робе у складиште. Велики проблем за очување здравственог стања кукуруза у складишту је и тај, што пољопривредници имају јако стара, скоро запуштена складишта (чардаци, амбари, тавани или импровизована подна складишта, прерађене шупе, бурад, гаражни или дограђени простори), у којима је све већи проблем складишних штеточина у којима се тешко спроводе хемијске и превентивне хигијенске мере заштите. На нашим просторима традиционално су заступљени амбари у којима се претежно чува кукуруз у клипу који је подложнији нападу житног мољца. Пољопривредници би требало да пре уношења кукуруза у амбаре изврше третирање са инсектицидом, али пошто се обично на газдинствима комушање кукуруза ради ручно, третман инсектицидом би се могао извршити приликом утовара у елеваторе који се такође користе при складиштењу.
Уколико се врши третман инсектицидом, треба изабрати средства која су екотоксиколошки прихватљива, а примену вршити по упутству произвођача.
У сваком случају чување кукуруза треба вршити у складу са следећим правилима:
1. Припремити пријемна места, ако их има више, покушати разврстати кукуруз у односу на проценат влаге (влага се одређује брзим мерачима);
2. Пречистити кукуруз пре стављања у сило ћелије;
3. Обавезно одвојити род 2017. године од прошлогодишњег рода;
4. Уколико кукуруз има влагу изнад 15% обавезно осушити;
5. Након сушења (уколико постоје услови охладити кукуруз) и вршити сталну контролу влажности, температуре и проветрености, по потреби вршити аерацију (елевирање);
6. Кукуруз држати на 14% влаге током складиштења, визуелно плеснив одбацити;
7. Дневно мерити темперaтуру на нивоу силосних ћелија;
8. Контролу параметара у силосу (садржај воде, плесни) вршити сваке 2 недеље;
9. Пратити присуство складишних штеточина (инсеката);
10. Применити дозвољене фунгициде у складишту, који делују превентивно на спречавање ширења гљива и стварање нових жаришта;
11. Уколико у силосима не постоје сушаре а зрно има повећану влагу и користиће се за исхрану стоке, препоручљиво је конзервисати га средствима за спречавање развоја плесни на бази пропионата и органских киселина;
12. Редовна контрола на присуство плесни и микотоксина код дужег складиштења – најважније правилно узорковање, препорука по ЕУ Директиви EC/401/2006.

Izvor: PSSS Šabac Дипл. инж: Гордана Рехак

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.327 sekundi
Powered by Kunena Forum