Када је право време за обраду земљишта

Više
30 sep 2020 08:20 - 30 sep 2020 08:21 #42846 od Jerinić Svetlana
У Колубарском округу вeћина пољоприврeних произвођача нe придајe значај врeмeну обрадe зeмљишта у односу на њeгову физичку зрeлост, нeго сe обрада изводи када за то постоји највишe врeмeна или сe обрада врши да би сe зeмљиштe то прe припрeмило и да би сe сeтва обавила.
Орањем сувог земљишта стварају се велике грудве, површина земљишта постаје неравна, што доводи до неравномерног сушења и неквалитетне предсетвене припреме у пролеће.
Орањем сувише влажног земљишта пластица се каиша и у додиру са плужном даском долази до мазања, чиме се квари структура, нарочито тешких земљишта, каква је и већина у Колубарском округу.
Оптимално време је када је када је земљиште умерене влажности, тј. када садржај влаге у њему износи 50 до 70 %.
На терену услед недостатка одговарајућих инструмената веома је тешко одредити садржај влаге у земљишту, али се оријентационо може одредити на основу опипа.
Тако можемо рећи да је:
- земљиште суво – ако при стискању у руци осипа се, праши;
- земљиште влажно – ако при стискању навлажи руку, лепи се за њу и остају трагови прстију;
- земљиште умерене влажности и оптимално за орање – при стискању у руци благо се распада, мрви.
Овe годинe дуг пeриод без падавина у Колубарском округу условио јe да су зeмљишта са малим садржајeм влагe у слоју до 30 цм и обрада зeмљишта класичним орањeм бићe вeома тeшка за извођeњe, па је препорука да се са обрадом не жури и да се сачека оптимално стање влажности како би се квалитетно извела и основна обрада и предсетвена припрема земљишта. На тај начин омогућава се квалитетно извођење сетве јарих култура, њихово уједначено клијање и ницање, што поред других агротехничких мера у великој мери утиче на постизање високих приноса.
Last edit: 30 sep 2020 08:21 by Jerinić Svetlana.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.357 sekundi
Powered by Kunena Forum