Ублажавање последица претеране количине падавина

Više
11 jun 2020 23:58 #41549 od Nešković Suzana
Према подацима РХМЗ, на подручју града Крагујевца и у околини, за последњих 24 х, пало је укупно око 83 мм падавина. По обичају, пљускови су били већег или мањег интензитета широм шумадијског региона.
На жалост, превелика количина атмосферских падавина у кратком временском периоду, довела је до појаве мањих или већих бујица на пољопривредним површинама али и до лежања воде на нижим котама. Оваква ситуација отежава и угрожава даљи развој ратарских усева, посебно озима стрна жита али наравно и јаре окопавине.
Код озимих усева, дошло је до полегања, што је свакако непожељна појава у периоду када се очекује почетак жетве за око 2 недеље. Сигурно је да ће жетва на наведеним парцелама бити отежана и може довести до већих губитака зрна.
Код јарих окопавина, спорадично се сусрећу оштећења на усевима. Парцеле са којих се вода није повукла, у наредних дан два, треба редовно обилазити и предузети неопходне, расположиве мере за одвођење сувишне воде.
Сувишна вода доводи до расплињавања земљишта и поремећаја водно-ваздушног режима. Може дужим трајањем да доведе до гушења биљака због недостатка кисеоника, посебно што падавине нису престале ни током наредног дана.
Лежање воде утиче на даљи наставак нормалног метаболизма, раста и развоја који могу бити прекинути јер нема усвајања хранива. Дужи ,,боравак,, у води може да доведе и до угушења усева. Обзиром на преквашеност земљишта, не препоручује се улазак механизацијом. Сувишна вода се одводи прокопавањем каналчића ручно.
Уколико је било знатно мање падавина и лежање воде је спорадично, у складу са стањем земљишта, може се користити једнобразни плуг којим би се ишло ка најнижим тачкама парцеле, или према већ постојећим каналима за одводњавање.
За јаре усеве је неоходно пратити и предузети све мере заштите уколико је дошло до механичких оштећења гајених биљака.


Сузана Нешковић

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.285 sekundi
Powered by Kunena Forum