Forme preparata za inokulaciju semena lucerke

Više
23 feb 2020 22:11 #40412 od Nešković Suzana
Za inokulaciju semena lucerke koriste se u osnovi dve vrste preparata. Prva grupa su takozvani vlazni preparati a druga su preparati u suvoj formi.
I jedni i drugi se dobijaju slozenim postupcima koji su visefazni. Njihova komercijalna imena su razlicita ali im je uloga jedinstvena - unosenje efektivnih sojeva kvzicnih bakterija koje ucestvuju u procesu azotofiksacije.
U takozvane vlazne preparate ubrajaju se preparati koji obicno imaju glinene ili nosace na bazi treseta na koje se izuzetno pazljivo, pre svega u sterilnim uslovima nanose kvrzicne bakterije. kao alternativa tresetu i glini, poslednjih godina se cesto korste uljani nosaci. Prednost treseta koji se kod nas najcesce koristi jeste domace poreklo u dovoljnim kolicinama, niska je cena materijala, poseduje visoku vlaznost, lako se lepi na seme, lepo prijanja.
Ovakve vrste preparata, vlazni preparati se nanose na seme direktno prilikom upotrebe semena za setvu, i to u tecnom ili polutecnom stanju.
Sto se tice preparata u suvoj formi, mogu biti granulirani ili zamrznuti. Podsecaju na granulirana mineralna djubriva ako su u suvoj formi. Ukoliko su zamrznuti, pakuju se u odgovarajuce kontejnere. I jedni i drugi se direktno dopremaju na njive gde se planira primena. Oni se direktno unose u zemljiste bez da se ostvari kontakt sa semenom.
Pored svega navedenog, danas se koriste i bakterijski preparati koriscenjem sistema za navodnjavanje. Ovakvi preparati su u tecnom stanju i prskalicama ili cevima se unose u zemljiste.

Suzana Neskovic
PSSS Kragujevac doo
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.290 sekundi
Powered by Kunena Forum