Zaštita sobnog cveća od bolesti I štetočina

Više
30 mar 2020 20:43 #40935 od Jovanović Zvezdana
Kod nege i zaštite sobnog cveća potrebno je primeniti određene mere kako bi biljke bile zdrave i otporne . Poželjno je stalno pratiti nivo vlažnosti, a količinu zalivanja prilagoditi potrebam sobnih biljaka. Tokom hladnijih dana, biljke automatski redukuju potrošnju vode zbog usporavanja svih fizioloških procesa. Kod prekomernog vlaženja postoji veća mogućnost pojave truljenja korena. U ovo godišnje doba, na početku proleće preporučuje se presađivanje biljaka.
Kod lisnih i dekorativnih vrsta sobnog cveća se nastavlja sa odstranjivanjem oštećenih i uginulih listova. Stabljike i korenje biljaka treba kontrolisati kako bi ustanovili da li ih je napala trulež, jer baš u ovom periodu postoji opasnost da pogrešno procenimo potrošnju vode. Ako se ova bolest pojavi poželjno korišćenje nekog fungicida sa botriticidnim delovanjem(Switch,Teldor,Signum). Potrebno je odstraniti svaki osušen ili uveo list i cvet jer predstavljaju potencijalnu opasnost od bolesti koju prouzrokuje upravo siva trulež (Botritis sp.). Na ovo oboljenje su osetljive pre svega afričke ljubičice (Saintpaulia) i ciklama.
Pored dobre nege, preventivna zaštita fungicidima je bolje rešenje od čekanja da se infekcija pojavi. Biljke treba preventivno kontrolisati od napada grinja, bele leptiraste i štitaste vaši. Belim lisnim vašima i grinjama odgovaraju topli i suvi uslovi, a naročito im pogoduje centralno grejanje. Pošto prolaze kroz nekoliko razvojnih faza - od jaja, preko larve do odrasle jedinke - njihovo suzbijanje je mnogo teže i zato je preventivni pristup najznačajniji.Veliki problem mogu da budu i mušice (Sciaride, Foridae, Bradizia sp.). Ovi sitni insekti polažu jaja na površinu supstrata, larve kasnije žive od materijala u razlaganju, kao što je npr. treset, odumrlo lišće i korenje. Njihovu pojava je učestalija ukoliko je povećana vlažnost supstrata, odnosno, ako se pretera sa zalivanjem.
Zvezdana Jovanović
PSSS Požarevac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.260 sekundi
Powered by Kunena Forum