Zumbul

Više
23 apr 2010 15:21 #29662 od PSSS Smederevo
Zumbul was created by PSSS Smederevo
Zumbul Hyacinthus je lukovičasta biljka iz Male Azije, a poznata je u Evropi još od 16. veka. Razlikuju se dve osnovne vrste:
- rimski zumbul ( lat. Hyacinthus orientalis albulus ) koji ima ređe raspoređene cvetove na dršci, sa intenzivnijim mirisom i može bit u beloj, ružičastoj i plavo-ljubičastoj boji.
- holandski zumbul ( lat. H.orientalis ) koji ima gusto zbijene cvetove i može biti u beloj, krem, rozoj, crvenoj ili ljubičastoj boji. Zumbul sadimo najčešće tokom jeseni. Treba biti na dubini od oko 15 centimetara. Prilikom sadnje lukovica voditi računa da lepo legnu, čvrsto utisnite u zemlju kako ne bi ostao vazduh ispod lukovice koji kasnije može uzrokovati truljenje. Razmak između lukovica bi trebao biti od 15-20 centimetara. Zumbul posaditi na sunčanom mestu i neka zemlja bude bogata kompostom ili tresetom. Zumbul raste 20-30 cm u visinu, ima tanke duguljaste mesnate listove zelene boje iz koje izlazi debelo stablo sa cvetovima po njoj. Sadi se u jesen u vrt ili u posude koje treba uneti u kuću da se lukovice ne smrznu. Kada se završi cvetanje i lišće prirodno uvene najbolje je lukovice izvaditi i staviti ih na suvo, hladno i mračno mesto. Bilo bi najbolje, prekriti ih suvim tresetom ili peskom. Ako lukovica ostane na svom mestu u vrtu, u zemlji neće se smrznuti, ali sledeće godine cvetovi joj neće biti toliko bogati. Postoje i lukovice koje su specijalno tretirane kako bi cvetale u zatvorenom prostoru. Ima ih već posađenih koje se prodaju u trgovačkim centrima, a ako kupite lukovicu i sami sadite, treba je posaditi tako da joj vrh 1-2 centimetra viri iz zemlje. Treba je držati na svetlom mestu i po mogućnosti na hladnom kako bi se cvetanje produžilo. Umereno zalivati i ne dozvoliti da se kompost potpuno osuši. Nažalost takve lukovice neće cvetati sledeće godine u kući, jer su one posebno tretirane pa je onda najbolje da na jesen budu posađene u vrtu. Uopšte kada kupujete lukovice pazite da su tvrde i da nisu nagnječene ili bilo kako drugačije oštećene. Lukovičaste biljke spadaju u najpopularnije cvetnice u vrtu, verovatno zbog toga što većina cveta rano u proleće, kad ostale biljke još ne otvore ni lisne pupoljke.

(tekst rađen po modlu tekstova cvijetbiz)


Žaklina Mladenović
dipl.inž.poljoprivrede

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.289 sekundi
Powered by Kunena Forum