Razvoj seoskog turizma uz EU podsticaje iz IPARD programa

Više
30 sep 2019 11:15 #38820 od Stojanović Aleksandar
Prema programu Ministarstva Poljoprivrede očekuje se da će krajem 2019 godine biti otvoren poziv za poljoprivredna gazdinstva koja imaju ideju i plan da podignu turističke kapacitete na svom gazdinstvu. IPARD ruralni turizam se sprovodi kroz MERU 7, gde je predvideo diversifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i njihov razvoj poslovanja kroz turizam. Cilj je da se poveća prihod gazdinstva kroz dodatne aktivnosti koje bi mogle biti aktuelne čitave godine. Samim tim se računa i na veću ekonomsku aktivnost u ruralnim područjima uz mogućnost stvaranja novih radnih mesta.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je najavilo da će poziv biti aktuelan u periodu 15. novembra 2019. do 1. februara 2020. godine. Za IPARD ruralni turizam Evropska komisija i Vlada Srbije izdvojile su 1.733.909.506,00 dinara, što je okvirno oko 14,5 miliona evra. IPARD program je aktuelan od 2014 – 2020, pa je za očekivati da se ovaj poziv ponovi i u 2020. godini.
Za sredstva će moći da se prijave:
Fizička lica registrovana kao porodična poljoprivredna gazdinstva u ruralnim područjima ili članovi poljoprivrednog gazdinstva koja diversifikuju svoje aktivnosti. Mikro i mala privatna pravna lica koja su osnovana ili rade u ruralnim područjima. Takođe, pravna lica koja nisu osnovana u ruralnim područjima se mogu prijaviti za ove podsticaje ukoliko je mesto njihove nove investicije u ruralnom području.
Visina IPARD podsticaja
Može se računati na 65% povraćaja prihvatljivih troškova investicije od strane IPARD-a. Visina povraćaja sredstava može biti od 5.000 evra do 300.000 evra po 1 projektu. Obzirom da se korisnik može prijaviti ponovo i naredne godine, zbir ukupne primljene pomoći ne sme preći 400.000 evra. Treba imati na umu da se prijava za naredni investicioni projekat može podneti tek nakon finalizacije prethodne investicije.
Investicione aktivnosti koje podržava IPARD
Najavljeno je će se ulaganja uz IPARD podsticaje moći vršiti i biti prihvatljivi u sledećim segmentima:
- izgradnja i unapređenje nepokretne imovine
- kupovina nove opreme i nameštaja, uključujući i specijalnu opremu i nameštaj za osobe sa invaliditetom i decu
- kupovina novih mašina i opreme za održavanje turističkog mesta i pejzaža, za gastronomske svrhe, uključujući IT hardver i softver do njihove tržišne vrednosti
- investicije u spoljašnje i unutrašnje prostore kao što su igrališta i odgovarajuća oprema
- opšti troškovi kao što su naknade za arhitekte, inžinjere i druge konsultantske naknade, studije izvodljivosti, sticanje patentnih prava i licenci,kao i IPARD konsultanti do 12% od vrednosti prihvatljivih troškova,
- investicije u obnovljive izvore energije (izgradnja instalacija i opremanje) za sopstvene potrebe, MORA biti deo projekta za turizam.
Pod investicijama u izgradnju se podrazumevaju kako izgradnja, tako i rekonstrukcija i opremanje objekata za pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga. Ovi objekti mogu biti sobe, restorani i drugi objekti, uključujući i objekte za rekreaciju, igranje, turističke kampove, poboljšanje spoljašnjih prostora za jahanje, ribolov na površinskim vodama, biciklizam, tematske rute i slično. Maksimalan kapacitet broja ležajeva ograničen je do 30 ležajeva po registrovanom korisniku. IPARD program ima definisanu listu zemalja iz kojih se može nabaviti oprema.
Bitno je razumeti sa kojim razlozima i ciljevima se ovaj program sprovodi kako bi se na pravi način odgovorilo na konkursni poziv. Obzirom da je u Srbiji oko 45% ruralnog stanovništva zaposleno u poljoprivredi, neophodno je napraviti diversifikaciju ekonomske strukture koja je zavisna od primarnog sektora. Izgradnjom turističkih kapaciteta na gazdinstvu će se neki od članova domaćinstava preusmeriti i steći nova znanja kako bi uspešno stvorili mogućnosti za nove prihode. Takođe, računa se da će doći i do zapošljavanja lokalne radne snage. Istovremeno, jačanje ekonomske moći lokalne zajednice vodiće ka poboljšanju infrastrukture i unapređenju kvaliteta života. Možemo zaključiti da je ključni cilj stvaranje dodatnog prihoda poljoprivrednih gazdinstava koji bi mogao biti aktuelan čitave godine.
Aleksandar Stojanović dipl.inž.polj.
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.317 sekundi
Powered by Kunena Forum