Seoski turizam kao perspektiva malih poljoprivrednih gazdinstava - Rašić Suzana

Više
26 jun 2019 10:12 #37933 od Rašić Suzana
SEOSKI TURIZAM KAO PERSPEKTIVA MALIH POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA - Rašić Suzana
Turizam može da se definiše i kao skup delatnosti koje su usmerene na zadovoljenje potreba privremenih posetilaca jednog mesta.
Seoski turizam se odnosi na privremeni boravak posetilaca u selima i njihovom okruženju iz njihovih zdravstvenih razloga i potreba za povremenim vraćanjem prirodi, načinu života u harmoniji s prirodom i tradicijom.
U funkciji turizma su saobraćaj, ugostiteljstvo, trgovina, poljoprivreda i druge delatnosti.
U razmatranju seoskog turizma iz ugla porodičnih poljoprivrednih gazdinstava korisno je da se sagledaju: perspektive seoskog turizma i ograničenja za seoski turizam u perspektivnim krajevima za njegov razvoj.
Porast opšte zdravstvene prosvećenosti stanovništva, kao i pojedina iskustva, doprinose širenju saznanja o zdravstveno korisnom boravku u privlačnim planinskim i potplaninskim predelima, korisnijim u odnosu na priobalje mora, u prostoru zakrčenom posetiocima i vozilima sa uobičajeno visokom temperaturom i visokim cenama usluga.
Odsustvo gradskih tegoba izazvanih saobraćajem, industrijom, zgusnutom gradnjom, odnosno zdraviji klimatski uslovi od gradskih, zatim životinje, cveće, planinske vode, pejzaž i druge pojedinosti znače zadovoljstvo gostima iz gradova sa posebnim interesovanjem. Niži troškovi ishrane i smeštaja podstiču i podsticaće turistička kretanja društvenih grupa nižih platežnih sposobnosti ka seoskim turističkim odredištima. Seoski turizam je u stvari, već i sada stvarnost u pojedinim krajevima. Poznato je da je prisutna tendencija blagog rasta poseta zdravstveno privlačnijim predelima.
U okviru opštih turističkih tendencija, ugostiteljstvo u smislu pružanja usluga smeštaja i ishrane dobija perspektivu i na selu. Pružanje ugostiteljskih usluga je moguća dopunska delatnost nekih porodičnih gazdinstava. Seoski turizam, pored usluga smeštaja, doprinosi prodaji poljoprivredne robe, kao hrane i pića. Širenjem takvih turističkih kretanja se stvara mogućnost za povećanje prihoda pojedinih poljoprivrednih gazdinstava.
Međutim, za razvoj seoskog turizma postoje i ograničenja, naročito na privlačnijim predelima. To su, pre svega:
1) nedovoljno znanje o uslovima za obavljanje ugostiteljske delatnosti, mogućnostima i perspektivi seoskog turizma uopšte;
1) nedovoljnost zadovoljavajućih smeštajnih kapaciteta u skladu sa propisima za turističke usluge u domaćoj radinosti; nezadovoljavajući putevi i zapuštene staze koje su upotrebljive za rekreaciju;
2) neuređena i neobeležena izletišta, postojeća i perspektivna turistička odredišta u selima i njihovom okruženju itd.
Popravku puteva i uređenje staza i izletišta meštani sela iz zajedničkog interesa delimično mogu udruženo, bar delimično sami da izvrše ne čekajući opštinsku turističku organizaciju.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.274 sekundi
Powered by Kunena Forum