Diversifikacija poljoprivrednih gazdinstava

Više
28 sep 2018 12:13 #34475 od Petrović Snežana
Диверсификација пољопривредних газдинстава
Задржати младе у руралним подручјима и тиме смањити негативан тренд миграције у градове,све већи је изазов.Млади људи су кључни ресурс за развој модерне и конкурентне пољопривреде,пре свега због њихове велике спремности да инвестирају у иновирање средстава за рад које користе и на тај начин утичу на повећање продуктивности и профитабилности ове индустријске гране.
Мала и средња пољопривредна газдинства суочена су с проблемом нерентабилности,у првом реду због немогућности за развој комерцијалне пољопривреде,везане за специјализацију у производњи,а ако и имају потребне предуслове суочена су с великом конкуренцијом на тржишту.
Једно од могућих решења за овакву ситуацију је диверсификација пољопривредне производње,односно проширење асортимана производа.
Tреба нагласити да је потражња за традиционалним производима у сталном порасту,што значи да породично газдинство уместо квантитета треба да подиже квалитет и разноврсност производа.Производња традиционалних производа може да постане значајан извор зараде пољопривредним газдинствима и допринесе да млади остану на селу.
Како је свима добро познато да је рурални простор све траженији за одмор и место за одлазак од свакодневног ужурбаног начина живота и градске буке,села нису више само места пољопривредне производње већ и места потрошње. Ово пружа посебну могућност поготову младима на селу да могу остварити додатни приход а тиме и дугорочну сигурност у свом еколошки здравом простору пружањем туристичких услуга односно развојем сеоског туризма.
Министарство пољопривреде је донело нове правилнике који омогућавају производњу и продају традиционалних производа у оквиру пољопривредних газдинстава.То је значајна мера,која може да допринесе развоју сеоског туризма.
У оквиру ИПАРД мера у току је припрема процедуралног оквира за акредитацију мере 7-Диверсификација пољопривредних газдинстава и развој пословања.Ова мера има за циљ повећање степена развоја економских активности у руралним подручјима,уз могућност стварања нових радних места,што ће директно увећати приход на газдинству.


Петровић Снежана
ПССС Падинска Скела

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.334 sekundi
Powered by Kunena Forum