Kategorizacija seskog domaćinstva - Rašić Suzana

Više
20 okt 2017 09:16 #30455 od Rašić Suzana
KATEGORIZACIJA SEOSKOG DOMAĆINSTVA

Seoski turizam predstavlja odlazak turista u ruralne sredine, potrošnju i promet u cilju boravka, konzumiranja tradicionalnih specijaliteta, upoznavanja sa tradicijom, kulturom življenja na selu, zbog odmora i zadovoljenja rekreativnih, zdravstvenih i drugih potreba turista. Putovanja ka seoskim destinacijama su u trendu. Seoski turizam u savremenim uslovima poslovanja usklađuje ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine, povezuje turizam i agrobiznis i podrazumeva racionalno korišćenje postojećih resursa, uz očuvanje, promociju i unapređenje kvaliteta tradicionalnih materijalnih i duhovnih vrednosti. Upravo ovaj vid turizma ima koristan uticaj na lokalno stanovništvo kroz poslovne aktivnosti u proizvodnji hrane, trgovini, zanatstvu, prehrambenoj industriji itd.
Ukoliko seosko domaćinstvo namerava da postane deo turističke privrede, onda domaćin mora da ima želju i volju, znanje i umeće da ostvari ideju i ispuni očekivanja gostiju, mora da poznaje zakon, zadovolji tražene standarde i poštuje propise. Neophodno je ispoštovati zakonsku proceduru, registrovati, tj kategorisati domaćinstvo i obezbediti neophodne preduslove a potom i savladati znanja i veštine kako bi iskoristili mogućnost samozapošljavanja, odnosno sticanja profita u sopstvenom domaćinstvu.

Put do kategorizacije seoskog domaćinsta:

1. Odlazak u lokalnu turističku organizaciju - Po zakonu, svako domaćinstvo koje se bavi seoskim turizmom mora da bude kategorisano i posao može da obavlja

— preko lokalne turističke organizacije (provizija, odnosno administrativni troškovi su minimalni i iznose oko 4% ukoliko domaćin sam dovede goste, odnosno oko 8% ukoliko lokalna turistička organizacija obezbedi dolazak gostiju)

— preko turističke agencije (provizija je najčešće 20%)

— ili firme koja je registrovana za pružanje ugostiteljskih usluge, odnosno preko drugog privrednog subjekta.


2. Odlazak u Skupštinu grada ili nadležnu opštinsku službu - Gradovi i opštine u nadležnim upravama ili službama imaju zaposleno lice koje je zaduženo za kategorizaciju smeštajnih kapaciteta.
Lica zainteresovana za kategorizaciju treba da popune:
•Zahtev za određivanje kategorije kuće, apartmana i/ili sobe
•Izjavu o ispunjenosti standarda za razvrstavanje seoskog domaćinstva u određenu kategoriju
•Izjavu o ispunjenosti minimalnih tehničkih uslova za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata za smeštaj (seosko turističko domaćinstvo)
•Izjavu o ispunjenost sanitarno-higijenskih uslo

3. Dolazak nadležnog lica u domaćinstvo - Lice zaduženo za kategorizaciju mora da popuni podatke tačno i precizno, a domaćin ne sme da pruži lažnu sliku o uslugama koje može da ponudi. Domaćin mora da popuni i Izjavu o ispunjenosti minimalnih tehničkih uslova za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata za smeštaj. Sve naored navedeno regulisano je Pravilnikom o uslovima i načinu obavljanja ugostiteljske delatnosti, načinu pružanja ugostiteljskih usluga, razvrstavanju ugostiteljskih objekata i minimalno tehničkim uslovima za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata („Službeni glasnik RS“, br. 48/2012)
Posle popunjavanja Izjave o ispunjenosti standarda za razvrstavanje seoskog domaćinstva u određenu kategoriju i Izjave o ispunjenosti minimalnih tehničkih uslova za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata za smeštaj, na osnovu broja bodova, domaćin može na licu mesta da sazna koju kategoriju može da dobije.
Komisija izdaje Rešenje o kategorizaciji najkasnije za 30 dana, na osnovu ove dokumentacije popunjene na terenu, uz potpisanu Izjavu o ispunjenosti sanitarno-higijenskih uslova i već popunjen Zahtev za kategorizaciju, kao i dokaz u uplati takse, koji je predat nadležnom organu za kategorizaciju.
Savetodavac Rašić Suzana

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.360 sekundi
Powered by Kunena Forum