Mere efikasne primene mineralnih đubriva

Više
05 feb 2021 10:50 #44351 od Aleksić Valentina
Mineralna (neorganska, industrijska) đubriva predstavljaju jako široku grupu biljnih fertilizatora u kojima je sadržan najčešće visok procenat aktivne materije (biogenih elemenata-hraniva za biljku u obliku neorganskih jedinjenja u poređenju sa organskim đubrivima).
Mineralnim đubrivima biljke se vrlo efikasno i brzo obezbedjuju deficitarnim hranljivima, bez posledica na iscrpljivanje zemljišta u dužem periodu korišćenja. Povećanom proizvodnjom i primenom mineralnih đubriva poslednjih decenija, kako u svetu, tako i u našoj zemlji, prinosi gajenih kultura su znatno povećani. Prema satističkim podatcima svetske organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO), prosečno učešće mineralnih đubriva u povećanju prinosa gajenih biljaka je izmedju 40 i 50% Mada je značaj mineralnih đubriva u ostvarenju prinosa vrlo veliki, njihova uloga se mora posmatrati samo u sklopu kompleksnih mera u poljoprivredi.
Da bi se ostvario pravi efekat đubrenja, treba obezbediti i druge činioce koji ulaze u sklop tehnološkog procesa u biljnoj proizvodnji. Proizvođači treba da znaju da su đubriva važan, ali ne i jedini faktor prinosa i poštovanjem svih drugih mera đubriva će imati pravi efekat na prinos i kvallitet proizvoda.
Neki od preduslova za efikasnost đubrenja su: otklanjanje nepovoljnih osobina zemljišta: kiselosti, zaslanjenosti, suvišak i nedostatak vlage, zatim zaštititi useve od bolesti, štetočina i korova, sejati visokorodne sorte i hibride; poštovati rokove setve, sklop biljaka, negu i zaštitu useva...
Đubriva jesu moćno sredstvo za povećanje dohotka na gazdinstvu, ali ona čine i znatan deo troškova u procesu proizvodnje (10-30%), zato ih treba racionalno koristiti, što znači:
- izvršiti pravilan izbor đubriva
- odrediti potrebne količine đubriva za gajeni usev
- primeniti đubriva pravovremeno i na odgovarajući način
Važno je primenu mineralnih đubriva u različitim agroekosistemima prilagoditi
- klimatskim uslovima,
- osobinama zemljišta i
- zahtevima biljaka po fenofazama rasta i razvića , da bi se potencijal poljoprivredne proizvodnje povećao, a nivo zagađenja zemjišta i voda smanjio.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.277 sekundi
Powered by Kunena Forum