Mere očuvanja vlage u zemljištu

Više
20 mar 2020 12:12 #40846 od Aleksić Valentina
Jedan od osnovnih uslova za visoke prinose i dobar kvalitet gajenih biljih vrsta jeste održavanje optimalne vlažnosti zemljišta. Nedostatak vode u zemljištu nepovoljno utiče na rast i razvoj biljaka i znatno smanjuje prinose.
Naime ,nedostatak padavina i pojava zemljišne suše nepovoljno utiče i na plodnost zemljišta,tako što nedostatak zemljišne vlage narušava fizčke , hemijske i mikrobiološke procese u zemljištu.
S toga je veoma bitno u biljnoj proizvodnji ,a i generalno u cilju očuvanja plodnosti zemljišta , meriti i pratiti stanje zemljišne vlage , kako bi se ona održavala do optimalnog nivoa. Danas se na tržištu mogu naći različiti instrumenti za praćenje ovog , veoma bitnog zemljišnog parametra.To uređaji (tenziometri), senzori i dodatna oprema za merenje vlažnosti zemljišta u zavisnosti od vrsta poljoprivrednih kultura i karakteristika pojedinih zemljišta.
U uslovima navodnjavanja održavanje optimalne vlažnosti zemljišta je jednostavno ali uslovima suvog ratarenja ovom problemu treba posvetiti veliku pažnju i primeniti sve potrebne mere u cilju očuvanja zemljišne vlage kao što su :
- Osnovna i površinska obrada zemljišta , prekidanje kapilarnog dotoka vode iz dubljih slojeva.ljuštenje strništa
Zemljište treba češće prašiti zbog uništavanja korova i razbijanja pokorice, jer se time u velikoj meri čuva vlaga.
- Zaoravanje žetvenih ostataka
- Malčiranje , zastiranje gde bi debljina malča trebalo biti bar 10-15 cm.
- Primena stajnjaka , organskih đubriva , zeolita kao i hidrogela takođe čuva zemljišnu vlagu
- Sideracija , zelenišno đubrenje
- Gajenje pokrovnih useva COVER CROP

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.316 sekundi
Powered by Kunena Forum