Konvencionalni tipovi odvodnjavanja

Više
29 sep 2019 13:34 #38784 od Ristić Igor
Tehnike odvodnjavanja koje se koriste za održavanje hidrološke ravnoteže na poljoprivrednim površinama predstavljaju konvencionalne inženjerske tehnike koje podrazumevaju uklanjanje suvišne vode sa sistema. One bi trebale da ispune zahteve kao što je blagovremeno i efikasno sakupljanje, odvođenje i evakuaciju viška vode, tako da se ne remeti stanje parcele niti aktivnosti koje se sprovode na njoj.

Dimenzionisanje otvorenih kanala pored određivanja hidrauličkih karakteristika svodi se na određivanje nihovog razmaka, vodeći računa o dužini puta koji suvišna voda prelazi od najudaljenije tačke na parceli do kanala. Na taj način kanalisanost je jedan od pokazatelja intenziteta odvodnjavnja na određenoj površini, ali ne mora odražavati i efikasnost odvodnjavanja.

Zatvoreni sezonski kanali su konceptualno isti kao sezonski kanali samo što se nakon iskopa oni ispunjavaju vodopropusnim materijalom (reciklirani i/ili biorazgradljivi materijali i žetveni ostaci) i nakon toga iskopana zemlja se vraća tako da površina zemljišta ostaje neporemećena.

Horizontalna cevna drenaža treba se kombinuje sa meliorativnom obradom koja podrazumeva otklanjanje manje propusnog potpovršinskog sloja zemljišta, jer se u suprotnom uvođenje ove mere dovodi u pitanje. Ova tehnika je našla dobru primenu, jer kontroliše povećanje nivoa podzemnih voda i omogućava produktivnu poljoprivredu i predstavlja najintenzivniju metodu sakupljanja i odvođenja suvišne vode. Relativno je skupa za postavljanje (velike investicije za nabavku i polaganje cevi), upotrebu i održavanje (problemi koji se javljaju kod uništavanja izliva drenskih cevi prilikom košenja vegetacije u kanalu i prilikom izmuljenja kanala, kao i čišćenje drenskih cevi).

Krtična drenaža iako se svrstava u agromelioracione mere, primenjuje se kao konvencionalna tehnika odvodnjavanja zemljišta težeg mehaničkog sastava, i to najčešće uporedo sa horizontalnom cevnom drenažom. Krtična drenaža, na odgovarajućem zemljištu i ispravno izvedena (u vreme optimalne vlažnosti zemljišta) može da pomogne u smanjenju problema prevlaživanja, a radni vek koleba od nekoliko nedelja do nekoliko godina.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.650 sekundi
Powered by Kunena Forum