Odvodnjavanje suvišnih voda iz zemljišta

Više
27 dec 2017 20:41 #31113 od Ristić Igor
Suvišnu vodu iz zemljišta možemo odstraniti na više načina, što zavisi od porekla te vode, i to:
Ukloniti višak vode - izgradnjom odvodnih kanala u podnožju brda ako voda s njih otiče. Nagib treba pošumiti i zatraviti da bi se spriječilo naglo oticanje vode -izgradnjom otvorenih ili zatvorenih kanala (drenaža), ako je u pitanju podzemna voda ili voda zadržana u ulegnućima. Oba ova načina imaju dobre i loše strane. Drenaža je skuplja, ali za isušivanje teških zemljišta – pogodnija.
Zemljište je podvodno i treba ga odvodnjavati: -ako se na površini, za duže ili kraće vrijeme, nalazi voda u obliku bara, -ako se u iskopanim rupama pojavljuje i zadržava voda, -ako na zemljištu raste trska, šaš, ševar i dr.
Kako se utvrđuje nivo podzemnih voda?
Na ispitivanom terenu, po dijagonali treba iskopati izvestan broj rupa dubokih do jedan metar na rastojanju 50-60 metara jednu od druge. Zidove rupa dobro je obložiti daskama. Posle toga svakih sedam do deset dana meri se rastojanje od površine zemljišta do samog nivoa vode.
Za ratarske kulture nivo podzemnih voda mora biti spušten najmanje na oko 80 centimetara, a najbolje odgovara usevima ako se nalazi na dubini od jedan do 1,25 metra. Kod livada nivo podzemne vode može biti na dubini od 50 centimetara. Ukoliko se zemljište nalazi u boljem – kultivisanom stanju i u hladnijim predelima i ukoliko je vodenih taloga više utoliko nivo podzemne vode može biti niži, i obrnuto. Za uklanjanje suvišne vode u nekom zemljištu mogu se upotrebiti i biljke koje troše mnogo vode kao što su: jasen, breza, bukva, grab, brijest, topola, vrba, hrast i dr. Od useva pogodni su suncokret i bundeva. Savremeni proces proizvodnje zahteva ne samo „snižavanje“ vode i pasivnu zaštitu već i regulisanje vodnovazdušnog režima zemljišta u čitavoj zoni korenovog sistema. Nužno je radikalno uklanjanje suvišne vode iz zemljišta. Kada je riječ o odvodnjavanju pojedinih tipova zemljišta mora se imati u vidu da: -na parapodzolima nužno je odvođenje „površinskih voda“ koje se pojavljuju u sezoni proletnih kiša. Ovo se može donekle postići i dubokim oranjem, ali je još sigurnije iskopavanje kanala, -odvodnjavanje treba primijeniti i u svim drugim slučajevima (na svim tipovima zemljišta) ukoliko se voda zadržava nešto duže na površini zemljišta (znači svih površinskih voda koje mogu naneti štete zemljištu ili usevima na njima).

Igor Ristić - PSSS Leskovac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.383 sekundi
Powered by Kunena Forum