Istorija parcele na kojoj se podiže zasad

Više
03 jun 2022 13:41 #50759 od Petrović Danko
Poznavanje istorijske prošlosti parcele u pogledu vrsta koje su na njoj gajene u prethodnim godinama nam daje indikaciju o predviđanju potencijalnih faktora rizika (štetočine, oboljenja, korov, produktivnost) u zasadu koji se podiže.
Sadnja iste voćne vrste tokom više godina može prouzrokovati značajne i nesavladive teškoće, usled obrazovanja specifičnih uslova ’mikro-ekosistema’ sredine koji su uglavnom posledica gajenja samo jedne iste vrste koje podrazumevaju primenu istovetnih agrotehničkih mera održavanja zasada. Zapravo, usled suzbijanja istih štetočina identičnim preparatima tokom više decenija vrlo je moguće da su se obrazovale populacije štetočina koje su razvile potpunu rezistentnost na preparate predviđene planom za zaštitu od štetočina. Na takvim parcelama stabla su manje bujna, slabo rađaju, a zastupljenost štetočina i oboljenja je visoka. Da bi se izbegli brojni problemi, najbolje je na takvim parcelama ne podizati voćnjak neposredno nakon krčenja prethodnog zasada, već tokom nekoliko godina rotirati površinske useve, kao što su kukuruz, raž, sudanska trava i druge jednogodišnje ratarske kulture. Obradom zemljišta odstraniće se ostaci korenovog sistema prethodnih zasada, čime će se sniziti stepen zastupljenosti primarnih izazivača zaraze velikog broja oboljenja koja se prenose putem zemljišta. Obradom zemljišta će se izmeniti struktura nematoda, eliminisaće se u potpunosti prisustvo primarnih izazivača velikog broja biljnih bolesti i štetočina gajene voćne vrste.
Više decenijskom eksploatacijom višegodišnjih zasada hemijska struktura zemljišta se značajno menja. Svaka voćna vrsta koristi određeni odnos makro i mikro elemenata za svoje rast i plodonošenje, tako da posle više decenija (bez obzira na primenu đubriva) dolazi do velikih promena u hemijskom sastavu zemljišta. Ovaj problem je najbolje rešiti „odmaranjem“ parcele u periodu 5 – 7 godina primenjujući ratarsku proizvodnju.
Fumigacija zemljišta, kao mera obrade zemljišta pre sadnje, je efikasan postupak u suzbijanju nematoda, korova, insekata i nekih oboljenja. Fumigaciju bi trebalo obaviti krajem leta, nakon što se zemlja preore ili rigoluje, ili u jesen, kada je zemljište prilično suvo, ali jos uvek dovoljno toplo da osigura efikasnost preparata.
Najbolje je mlade zasade podizati na odgovarajućim lokacijama na kojima je duži niz godina bila zastupljena ratarska proizvodnja.
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.767 sekundi
Powered by Kunena Forum