Margotiranje

Više
09 feb 2022 15:55 #49170 od Čokojević Sanja
MARGOTIRANJE


Aseksualno razmnožavanje zasniva se na korišćenju vegetativnih delova biljaka za podizanje novih. Vegetativni delovi biljaka - izdanci, listovi, koren, stabljike, pupoljci se koriste na različite načine za razmnožavanje novih biljaka.Važna sposobnost biljaka ,koja omogućava ovakav vid razmnožavanja , je sposobnost razvoja adventivnih korena koji potiču iz drugih vegetativnih delova biljaka ( kao što su stabljika ili listovi). Margotiranje predstavlja tehniku vegetativnog razmnožavanja biljaka- ožiljavanje dela grane.Ovo je stara kineska metoda koja se zasniva na skidanju kore sa grana najmanje 30 cm od vršnog pupoljka, nakon čega se mesto gde je kora skinuta umota vlažnim humusom ili tresetom i čeka se razvoj novog korena. Najpovoljniji mesec za započinjanje ovog postupka je april.
Kako obaviti margotiranje?
Izaberete drvo koje rađa i koje želite da sačuvate u svom voćnjaku.Na odabranoj dvogodišnjoj ili trogodišnjoj gračici na kori napravimo dva paralelna reza -tj zasečemo koru radi njenog uklanjanja. Razmak između rezova treba da bude od 5-10cm. Nakon uklanjanja kore, ogoleli deo treba obaviti vlažnim humusom.Da bi pratili razvoj korena možemo humus uviti streč folijom, kesom ili plastičnom flašom.Ako koristimo flašu treba je iseći i približiti grani,pričvrstiti je za nju i napuniti je humusom.Na kraju treba i flašu umotati folijom -da se sačuva vlažnost humusa.U periodu od šest nedelja bi trebalo da se koren razvije.Novu biljku odvojamo od roditeljske biljke i presađujemo kada koren bude formiran.
Osnovna prednost vegetativnih metoda razmnožavanja je što nove biljke sadrže genetski materijal samo jednog roditelja, tako da su u suštini klonovi matične biljke.To znači da, kada imate biljku sa poželjnim osobinama, možete reprodukovati iste osobine na neograničeno vreme, sve dok uslovi rasta ostaju slični. Glavni nedostatak vegetativnog razmnožavanja je to što sprečava genetičku raznolikost vrsta koja može dovesti do smanjenja prinosa.
Sanja Čokojević,dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.392 sekundi
Powered by Kunena Forum