Ивана - спонтани мутант Springcrestа

Više
04 jan 2022 12:17 - 04 jan 2022 12:18 #48697 od Andrejić Igor
Сорта „Ивана“ је спонтани мутант сорте брескве Springcrest настао у селу Удовице као резултат оплемењивачког програма коштичавих воћних врста на Пољопривредном факултету у Новом Саду. Сорта је настала 2008. Године, а први интензивни засади по систему густе садње подигнути су на огледном пољу на Римским шанчевима.
„Ивана“ је сорта прилагођена гајењу у континенталним условима са дужином јаровизацоног периода од 826 сати.
Стабло и лист- стабло је средње бујно, с природно широким грањањем. На изданцима су распоређени два латерална цветна пупољка и један вегетативни пупољак у средини равномерно дуж осе. Листови су чипкасто назубљени са две бубрежасте нектарије.
Плодови- „Ивана“ је сорта веома раног времена зрења. Шав плодова ове сорте не формира рђасту линију као код сорте Spring Lady. Мезокарп је жуте боје, чврст, сочан и слатко-киселог укуса. Обојеност плодова не зависи од позиције плода унутар крошње јер осунчаност не утиче значајно на ову особину.
Карактеристике и употреба- „Ивана“ се одликује добром копатибилношћу са сејанцима виноградарске брескве и подлогом ГФ 677. Величина стабла и бујност омогућавају примену Fusetto или Free spindle узгојног облика без негативних последица (прекомерна засена и губитак родног дрвета у унутрашњости и нижим деловима крошње).
Рано време зрења у комбинацији са инзванредном атрактивношћу позиционира сорту „Ивана“ на јединственом месту на тржишту како домаћем тако и иностраном. Ова сорта није патентирана и налази се у процесу признавања.
Last edit: 04 jan 2022 12:18 by Andrejić Igor.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.292 sekundi
Powered by Kunena Forum