РЕЗИДБА КАО АГРОТЕХНИЧКА МЕРА ЗА РЕГУЛИСАЊЕ БУЈНОСТИ СТАБАЛА ВОЋАКА

Više
31 dec 2021 00:43 #48652 od Janković Zoran
За добру, редовну родност и висок проценат плодова прве класе потребно је обезбедити равнотежу бујности и родности стабала. Избором сорти и подлоге прилагођених систему и условима гајења остварује се први предуслов успостављања доброг односа родности и бујности. У току експлоатационог периода се бујност стабала одржава балансираном исхраном и резидбом воћака.
Интезитет резидбе потребно је прилагодити вегетативном расту воћака. Стабла са смањеним прирастом треба јаче орезати, да би се подстакао њихов вегетативни раст. Код бујнијих стабала примењује се мање интезивна резидба, која се своди на проређивање грана, појединих година само водопија. Важну улогу у регулисању бујности представља избор времена спровођења резидбе.
Основна (зимска) резидба обавља се у периоду зимског мировања, као и на самом почетку вегетације. Повећањем интезитета резидбе појачава се бујност, тако да се стабла слабијег прираста подстичу на раст. Јачом резидбом се нарушава равнотежа надземног и подземног дела стабла, услед чега долази до стварања јаких и неродих прираста. Такође је добар род незамењив регулатор бујности. Изостанак рода услед пролећног мраза и других негативних чинилаца средине доводи до повећане бујности и изостанка рода и у наредној вегетацији.
Летња резидба се изводи у току вегетације, а време извођења мере углавном зависи од врсте и сорте воћака. Резидбу је потребно завршити пре краја вегетације, водећи рачуна да не буде пред опадање листова пошто утиче на смањену асимилацију organske materije услед редукције лисне површине. Прерано извршена летња резидба је неповољна јер може да изазове појаву новог пораста који не може нормално да сазри, тако да је током зиме подложан измрзавању. Обављањем зелене резидбе пре јесењег раста корена спутава се његов пораст и смањује бујност стабала.
Резидба корена примењује се код сувише бујних стабала која условљавају слаб родни потенцијал. Изводи се помоћу специјалног закривљеног ножа монтираног на трактор. Најповољнији термин извођења ове операције је у периоду зимског мировања. Резидба корена у току вегетације може имати негативан утицај на раст воћака и квалитет плода. Препоручује се орезивање корена на удаљености 40 до 50 цм од дебла. Једне године се изводи са једне стране стабла, а следеће године, по потреби, и са друге стране. Резидба корена се лакше изводи код млађих стабала на земљиштима лакшег механичког састава.
У циљу смањивања бујности користе се и друге агротехничке мере попут ровашења, прстеновања и засецања дебла тестером.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.310 sekundi
Powered by Kunena Forum