Radovi u voćnjacima u periodu zimskog mirovanja

Više
30 dec 2021 13:25 #48630 od Dragićević-Filipović Snežana
Radovi u voćnjacima u periodu zimskog mirovanja
Zasadi voća u ovom periodu ulaze u zimsko mirovanje .Tada prestaje intezivan porast ali u zasadima ne prestaju radovi. Neophodno je u tom periodu sprovesti sve agrotehničke mere kako bi se obezbedio dobar rod i kvalitet plodova naredne vegetacije.
R e z i d b a v o ć a k a
Rezidba jabučastog voća može se raditi već po završetku godine, tokom decembra meseca. Ista se može bezbedno odvijati i tokom zimskog perioda, ukoliko su pogodni uslovi za rad u zasadima.Rezidba koštičavog voća treba da se radi početkom proleća. Razlog je u većoj osetljivosti koštičavog od jabučastog voća na niske zimske temperature. Takođe,koštičavo voće ima kraći period dubokog zimskog mirovanja i pre stupa u vegetaciju.
Tokom marta meseca posebnu pažnju treba posvetiti rezidbi mladih voćnih zasada jer je sada pravo vreme za njihovu rezidbu.Prolazi opasnost od jakih mrazeva koji mogu doprineti izmrzavanju.
Đ u b r e nj e z a s a d a
Redovno godišnje đubrenje voćnjaka u rodu predstavlja jednu od osnovnih agrotehničkih mera u savremenoj voćarskoj proizvodnji. Đubrenjem voćaka osigurava se redovan i visok prinos, dobar kvalitet plodova, i ravnoteža razvoja vegetativnih i generativnih organa.
U redovnom godišnjem đubrenju kod većine vrsta voćaka razlikuje se osnovno đubrenje, rano prolećno đubrenje i prihrana.
Osnovno đubrenje koja se obavlja u jesen posle berbe predstavlja unošenje kompleksnih NPK đubriva sa malo azota u odnosu na fosfor i kalijum. U osnovno đubrenje spada i đubrenje stajskim đubrivom.
U ranom prolećnom đubrenju unosi se azot, najčešće 1/3 do 1/2 ukupne potrebe godišnje količine sa jednim od azotnih đubriva ili kompleksnim NPK đubrivima. Vrstu, formulaciju i količinu mineralnih đubriva utvrditi po urađenoj agrohemijskoj analizi i po rezultatima analize. Đubrenje se obavlja prilikom prve prolećne obrade zemljišta. Prihrana se obavlja posle zametanja plodova krajem aprila azotnim ili NPK đubrivima sa naglašenim azotom .
O b r a d a z e m lj i š t a
Posle obavljenog đubrenje neophodno je zemljište obraditi, bilo oranjem ili češće u zasadima maline freziranje redne trake u samom redu.

Dipl.ing. Snežana Dragićević-Filipović
PSSS Čačak

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.253 sekundi
Powered by Kunena Forum