Održavanje zemljišta u zasadima oraha

Više
29 dec 2021 23:00 #48591 od Milinković Jovan
Mnogi proizvođači ove voćne vrste misle da se orah može proizvoditi u poluekstenzivnim uslovima gajenja. Ima primera da se orah sadi u nepripremljeno zemljište, u ledinu pa u takvim uslovima veliki je procenat neprimljenih sadnica, pogotovu ako je u godini sadnje izražena suša, a sadnice nisu zalivane. Orah voli zemljište sa optimalnim režimom vlažnosti kako u zemljištu, tako i u vazduhu. Pre zasnivanja zasada moraju se uraditi agrohemiske analize zemljišta i na osnovu njih, zemljište dovesti u optimalnu plodnost za gajenje oraha.
Zemljište u zasadu oraha se održava od momenta sadnje pa do kraja eksploatacije zasada.
Kako će se zemljište održavati zavisi od konfiguracije i nagiba terena i od toga da li u zasadu ima među kultura.
Najbolji način održavanja zemljišta je u vidu jalovog ugara.
U ovom sistemu održavanja zemljišta obrađuje se cela površina, uništavaju korovi i najbolje čuva vlažnost u zemlji. Ovakav način održavanja zemljišta omogućava i gajenje korisnih uzrodica zbog velikih razmaka sadnje.
Za obradu zemljišta, mogu se koristiti tanjirače i kultivatori, koje vrše plitku obradu zemljišta. Korov se u rodnim zasadima oraha može uništavati i herbicidima i to zemljišnim, kontaktnim i translokacionim. Posle osnovnog đubrenja zasada u jesen treba obaviti jeseno i zimsko oranje i to jedne godine na slog, a druge godine na razor jer se tako zadržava ravna površina. Oranjem u jesen zaorava se opalo lišće i akumulira zimska vlaga. U zasadima oraha još se izvodi i podrivanje na dubinu 50-60 cm,a primenjuje se kada je potrebno zemljište rastresti na većoj dubini, čimese popravljaju vodni, vazdušni i toplotni režim zemljišta. Ako je zasad podignut na većem nagibu gde bi usled češće obrade došlo do erozije zemljišta ono se može održavati u sistemu ledina-malč gde se trava kosi i ostavlja u zasadu. Trava se kosi 2-3 puta godišnje pomoću kosačica ili se košenje izvodi ručno.Ako se zemljište održava u ovom sistemu gajenja posebna pažnja se mora posvetiti đubrenju zasada jer travni pokrivač iznosi deo hraniva iz zemljišta pa se norma đubrenja povećava za 30-50% što se utvrđuje na osnovu agrohemijske analize i analize listova.Prednost zatravljenog zasada se naročito ispoljava u vreme berbe plodova naročito ako se koristi savremena mehanizacija i specijalni sakupljači plodova koji rade na principu velikih usisivača.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.491 sekundi
Powered by Kunena Forum