Alternativna rodnost i proređivanje plodova jabuke

Više
27 dec 2021 15:10 #48490 od Zafirović Stojanović Milena
U povoljnim godinama, voćno stablo formira veliki broj rodnih pupoljaka. Sledeće godine stablo pati od manjka hraniva za svoj razvoj i dolazi do smanjenog formiranja cvetnih pipoljaka za narednu vegetaciju, pa može doći do alternativne rodnosti. Pojava alternativnog rađanja dolazi zbog borbe izmedju plodova i pupoljaka za asimilatima i odnosa sadržaja biljnih regulatora koji se stvaraju u mladim plodovima. Glavni uzrok negativnog efekta prisustva velike količine plodova na formiranje pupoljaka jesu giberelini koji se sintetišu u semenkama. Najintenzivniji je period 4-6 nedelje nakon punog cvetanja, mada se negativni uticaj na formiranje pupoljaka može javiti i tri nedelje nakon cvetanja.
Kritični faktor redovne rodnosti je odnos između broja plodova i lisne mase. Optimalni odnos između listova i plodova za sprečavanje alternativne rodnosti je oko 30-40 lista na jedan plod. Veća lisna masa je neophodna za uspostavljanje redovne rodnosti kod sorti koje imaju izraženu alternativnu rodnost.
Ovo stanje se može javljati dugi niz godina ukoliko se ne interveniše uklanjanjem suvišnih plodova ili cvetova. Ukoliko je proređivanje uspešno, prosečan prinos može biti povećan 15-20%, uz povećanje kvaliteta plodova. Međutim uklanjanje plodova dovodi do obilnijeg cvetanja naredne godine. Takođe i rano uklanjanje plodova može dovesti do pojačanog rasta mladara i veće bujnosti čime se smanjuje formiranje rodnih pupoljaka. Veoma je važno da se uspostavi ravnoteža između vegetativnog rasta i rodnosti. Proređivanje se može izvršiti ručno, primenom bioregulatora (BA, NAA..)

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.320 sekundi
Powered by Kunena Forum