Rastojanje pri sadnji kupine- Voćarstvo

Više
09 dec 2021 12:45 - 09 dec 2021 12:46 #48225 od Đoković Ana
Neposredno pre sadnje treba odrediti pravac redova i sadnje, izvršiti razmeravanje terena i izračunati broj sadnica potrebnih za datu površinu. Sadnja kupine se obično izvodi po kvadratnom, pravougaonom i špalirskom rasporedu (prosti redovi). Pravac redova zavisi od konfiguracije terena i dominantnih vetrova. Radi bolje osvetljenosti, treba nastojati da pravac bude sever-jug. Ali na toplijim područijima i na južnim ekspozicijama redove je bolje postaviti u pravcu istok - zapad čime se postiže veća zasenjenost zemljišta između redova, pa se ono manje zagreva i tako manje gubi vlagu.
Razmak sadnje u najvećoj meri zavisi od bujnosti sorte, plodnosti zemljišta, porasta izdanaka, sistema gajenja i raspoložive mehanizacije za izvođenje agrotehničkih mera u zasadu. Od razmaka sadnje bitno zavisi visina prinosa i kvalitet plodova.
Praksa je pokazala da je optimalno rastojanje za sadnju kupine 3m između redova i 1,5m u redu. To podrazumeva 2200 sadnica po 1ha. U obzir dolaze i neka druga slična rastojanja, ali uvek treba imati u vidu bujnost kupine i njene zahteve za svetlošću, vodom i hranljivim elementima.
Last edit: 09 dec 2021 12:46 by Đoković Ana.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.289 sekundi
Powered by Kunena Forum