Završetak berbe voća i grožđa u Pomoravskom okrugu

Više
04 nov 2021 08:20 #47797 od Jocić Dejan
ЗАВЕШЕТАК БЕРБЕ ВОЋА И ГРОЖЂА У ПОМОРАВСКОМ ОКРУГУ

Берба воћа и грожђа у 2021-ој години је завршена. После дугог ишчекивања произвођачи воћа и грожђа су дошли до крајњег циља а то је продаја или прерада производа. Година за нама је била релативно успешна с обзиром на временске прилике које су нас пратиле.
Први проблем који је настао у производњи је пролећни мраз у периоду цветања и појаве младих плодића, што се највише одразило на коштичаве воћне врсте ( кајсија, трешња и шљива) где је засигурно смањен род за око 30%. Смањење броја плодова довело је до тога да остали плодови буду крупнији и бољег квалитета.
Појава мразева није била једина неповољност у производњи. Наиме током лета је било периода са веома високим температурама које су изазвале сушу и ожеготине на плодовима ( јабука, крушка ) услед чега је дошло до губљења плодова прве класе. Ова појава је могла да се спречи ако су засади под противградном мрежом, те нису били изложени директном јаким сунчаним зрацима и ако у засаду постоји систем за наводњавање који је биљкама давао влагу и утицао на сушу. Из овога произилази да је неопходно имати противградну заштиту и систем за заливање како би производња била ефикасна тј. Профитабилна. У овом случају до лоше производње може доћи ако се на време не примени заштита од болести и штеточина.
На крају да сумирамо да пољопривредни произвођачи могу бити задовољни јер услед мањег рода, цене производа су биле веће од очекиваних и да производњу схвате максимално озбиљно, да примењују све агротехничке мере на време и резултат неће изостати.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.349 sekundi
Powered by Kunena Forum