Hranljivost i lekovitost domaće šljive - Voćarstvo

Više
20 sep 2021 11:25 #47194 od Đoković Ana
Plod se koristi za jelo u svežem i suvom stanju. Dosta se koristi za proizvodnju rakije šljivovice koja je 2007.godine postala prvi nacionalni brend Srbije sa sertifikatom EU, koji garantuje da je visokokvalitetna rakija, proizvedena od šljive sa zaštićenim imenom i geografskim poreklom iz Srbije.
Plodovi domaće šljive su izvanredni za preradu, pre svega za proizvodnju suve šljive, sokova, pekmeza, džema, kompota, slatka. Može da se čuva u smrznutom stanju. Koristi se i za spravljanje raznih kolača i drugih poslastica. Od jezgra (semena) hladnim ceđenjem dobija se visokokvalitetno ulje bogato vitaminom B17 i E.
Plod šljive sadrži šećere, organske kiseline, celulozu, pektine, tanine, belančevine, mineralne soli (kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, cink, gvožđe, jod, kobalt, bor...), anticijanine, enzime, fenole...
Sveža i suva šljiva poboljšavaju celokupno zdravlje i predstavljaju jednu od najvažnijih namirnica za zdravo starenje. Nutricionisti tvrde da se šljiva nalazi na vrhu tabele voća sa antioksidativnim delovanjem. Šljiva je izvrsna za bolji rad organa za varenje . Naročito dobro utiče kompot od suvih šljiva na brže pražnjenje creva. Iako sadrži pristojnu količinu raznih šećera, prepuna je celuloznih vlakana koja pored čišćenja organa za varenje, utiču na uspostavljanje apsorpcije šećera u krvotok i tako smanjuju nivo šećera u krvi. Suve šljive su odlične za zdravlje kostiju i mišića jer sadrže bor koji je neophodan za izgradnju kostiju i mišića. Jedna studija je pokazala da konzumiranje šljiva sprečava gubitak koštane mase kod žena posle menopauze, kada žene obolevaju od osteoporoze. Suve i sveže šljive sadrže moćne antioksidante kao što su beta karoten, fenolne supstance i druge koji efikasno neutrališu slobodne radikale koji oštećuju ćelijske membrane i tako sprečavaju mutaciju ćelija. Redovnim konzumiranjem svežih i suvih šljiva preventivno se deluje na pojavu oboljenja kao što su: arteroskleroza, bolesti srca izazvane dijabetesom, rak debelog creva, hemoroidi, hipertenzija, astma, artritisi... Šljiva pospešuje izlučivanje tečnosti i čisti organizam pre svega od lošeg holesterola, poboljšava memoriju, utiče na zdravlje očiju, kože i smanjenje apetita što je važno za gojazne osobe.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.370 sekundi
Powered by Kunena Forum