Berba i sušenje šljive

Više
31 avg 2021 10:55 #46963 od Milosavljević Biljana
S obzirom na sortu i namenu, plodovi se beru u botaničkoj i tehnološkoj zrelosti, koja se određuje na osnovu veličine, boje, ukusa, sadržaja suve materije, šećera, kiselina, pektina i sile kojom se plod drži za peteljku. U botaničkoj zrelosti beru se plodovi za konzum u svežem stanju i za preradu za kompot i slatko. U ovoj fazi plodovi su pogodni za transport, pokožica je karakteristične boje za sortu, prekrivena pepeljkom, a mezokarp počinje da dobija karakterističan ukus i aromu. Za bliža tržišta, plodovi se mogu brati zreliji, a za dalja zeleniji, Za preradu u rakiju, pekmez, marmeladu, sok i slične prerađevine kao i za sušenje, plodovi se beru u tehnološkoj zrelosti, a to je kad u kruni ima 5-10% omekšalih plodova.
berba se obavlja ručno i trešenjem. Ručno se beru plodovi namenjeni upotrebi u svežem stanju, što je i najkvalitetniji ali i najskuplji vid berbe. Trešenjem se beru plodovi za za preradu i sušenje.
Trešenje se obavlja mehanički ručno ili specijalnim mašinama tresačima. Ne preporučuje se mlaćenje motkama, jer se na ovaj način oštećuju plodovi, pupoljci, grane i grančice. Po berbi pristupa se klasiranju na osnovu evropskog protokola o standardizaciji voća (ekstra klasa, prva i druga klasa)
Pod kvalitetom ekstra podrazumevaju se plodovi, koji su po krupnoći, zrelosti i boji ujenačeni, sortno čisti, bez peteljke i ručno obrani. U jednom pakovanju dozvoljava se do 5 % plodova koji ne ispunjavaju uslove za ovu klasu, ali ispunjavaju uslove za narednu nižu klasu.
Plodsovi kvaliteta prve klase moraju imati približno iste osobine kao plodovi ekstra kvaliteta, s tim što se dozvoljava da u pakovanju bude i do 100 % mase plodova koji ne ispunjavaju uslove za ovu klasu, ali odgovara drugoj klasi.
Plodovi kvaliteta druge moraju biti zdravi, čisti i potpuno zreli, sa izvesnim nedostacima u pogledu oblika ploda. U jedinici pakovanja može biti i do 20 %b prezrelih plodova, a do 10 % mase plodova sa peteljkom, kao i najviše5 % crvljivih plodova.
Preostali plodovise koriste za preradu, najčešće u rakiju. Sveži plodovi šljive nisu podesni za duže čuvanje. U zavisnosti od namene plodova i svih drugih faktora, radnik u toku dana može da nabere od 200-500 kg.

Dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva
Biljana Milosavljević
PSSS Kragujevac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.429 sekundi
Powered by Kunena Forum