Ђубрење боровнице по површини земљишта

Više
29 jun 2021 12:22 #46490 od Zafirović Stojanović Milena
Ђубрењем боровнице мора се обезбедити балансирана и прецизна исхрана која може побољшати вегетативни раст и родност. Правилно и усаглашено одређивање времена примене ђубрива зависи од фазе раста и развоја самих биљака. Код младих засада је потребно да се обезбеди равнотежа између вегетативног раста и репродуктивног развоја, док код засада у пуној родности поребе се одређују на основу количина хранлљивих материја које се изнесу бербом и количином орезаног материјала.
Ђубрење се може изводити додавањем у супстрат гранулисаних минералних или пелетираних органских ђубрива, као и фертигационо или фолијарно преко листова. Најбоље је комбиновати различите начине апликација ђубрења како не би долазило до губитака минералних елемената и како би се спречиле промене настале неуравнотеженом исхраном.
Зимско – основно ђубрење се изводи додавањем у супстрат пелетираних органских (NPK 6:15:3 +2% MgO + 10% CaO +55,2% органске материје и сл.) и гранулисаних минералних ђубрива (NPK 14:14:17 +2% MgO + 17% SO3 и сл.)
Применом азотних ђубрива ( Amonijum sulfat i UREA) снижава се pH вредност, због тога се примена Амонијум сулфата препоручује на земљиштима чија је pH вредност већа од 5,5.
Калцијум се може додавати употребом кречњака преко земљишта. Гвожђе се може додавати у виду хелата у количини од 17 до 34 кг/ха. На земњиштима са повећаном pH вредношћу може се додавати феро сулфат или зелена галица јер снижава pH.
За надохнаду бакра може се применити Бакар сулфат (25 % Cu) расипањем по површини у количини од 34 до 56 кг/ха. (На основу података Ј. Миливојевић, 2019. Зборник радова).

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.404 sekundi
Powered by Kunena Forum