Stres u voćarskoj proizvodnji

Više
27 apr 2021 09:51 #45600 od Kostić-Đorđević Mimica
Voćarska proizvodnja je sve više ograničena dejstvom stresnih faktora. Stres kod voćaka predstavljaju svi činioci koji nepovoljno utiču na rast i razvoj voćke, i koji smanjuju produktivnost biljaka na nivo niži od njihovog genetičkog potencijala. Samo otprilike 10% od ukupnih poljoprivrednih površina u svetu nije ugroženo stresom, a od 90%: 26% sušom, 20% mineralnim stresom, 15% stresom mraza.
Klimatske promene i antropogeni faktori povećavaju dejstvo stresnih faktora. Stresne faktore možemo da podelimo na abiotičke i biotičke.
1. Abiotičke (fizičko-hemijske faktore) predstavljaju:
- temperatura-niska (stres hladnoće i stres mraza) i visoka temperatura,
- voda – nedostatak (suša) i višak (poplava),
- svetlost (intenzitet i kvalitet),
- soli, joni, gasovi, herbicidi, insekticidi, vetar, pritisak, elektricitet, radijacija - infracrvena, vidljiva, UV, jonizujuća, radioaktivno zračenje.
2. Biotičke faktore predstavljaju razne infekcije (bolesti biljaka), kompeticije sa drugim organizmima.
Poseban značaj imaju i:
3. Antropogeni stresni faktori (nastali dejstvom čoveka).

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.368 sekundi
Powered by Kunena Forum