RANA LETNJA REZIDBA KAJSIJE

Više
26 apr 2021 07:55 #45579 od Koprivica Radmila
Rezidba je veoma značajna mera nege u gajenju kajsije zbog toga što su još uvek dominantne bujne podloge uglavnom generativnog porekla. Rezidbom osiguravamo da stabla budu jaka i uspravnog položaja, da grane i grančice zauzimaju pravilan ugao, jednaku osvetljenost svih delova krošnje. Ova mera utiče na poboljšanje parametara kvaliteta ploda: obojenost, ravnotežu između rastvorljivih suvih materija i ukupnih kiselina, akumulaciju šećera i dr. Takođe, rezidbom se uspostavlja balans između vegetativnog rasta i rodnosti.
Letnja rezidba kajsije se odavno primenjuje u evropskim zemljama sa razvijenom proizvodnjom. Može se primeniti pre i posle berbe, uzimajući u obzir razvoj cvetnih pupoljaka. Ukoliko je prekraćivanje mladara obavljeno ranije , pre berbe, najčešće se iz letnjih pupoljakarazvijaju prevremene grančice na kojima se razvijaju cvetni pupoljci. Letnja rezidba, takođe, utiče i na smanjenje bujnosti stabala, ranije plodonošenje i kvalitet ploda.
U zasadima kajsije u našoj zemlji letnja rezidba se primenjuje po pravilu posle obavljene berbe do poslednje dekade avgusta. Potreba za letnjom rezidbom kajsije, naročito letnje, u našoj zemlji je uvećana činjenicom da je u našim zasadima dominantna podloga sejanac džanarike, koja je veoma bujna, a rezidba pre berbe, koja uglavnom podrazumeva zahvate na mladarima deluje inhibitorno na njihov rast i olakšava kontrolu bujnosti stabla.
Termini u kojima treba primenjivati ovu rezidu nisu precizno definisani, ali rezultati ispitivanja sprovedeni u našoj zemlji, pokazali su da kajsija kalemljena na sejancu džanarike, pozitivno reaguje na meru prekraćivanja mladara u okviru letnje rezidbe, naročito ako se ona sprovodi u prvoj polovini juna.
Prekraćivanje izvedeno u ovim terminima imalo je za posledicu veći broj i veću dužinu razvijenih prevremenih grančica. Dobro razvijene prevremene grančice , koje se do kraja vegetacije diferenciraju u kvalitetne rodne grančice, imaju još jednu prednost , a to je da je cvetanje na njima i do nekoliko dana kasnije u odnosu na cvetanje majskih buketića.
Sa druge strane , kasniji termini prekraćivanja delovali su inhibitorno na vegetativni prirast i dobijen je mali broj , uglavnom kratkih prevremenih grančica, pretežno generativnig karaktera.

Radmila Koprivica master voćarstva i vinogradarstva

Literatura:
Ivan Glišić, Tomo Milošević, 2016. Rana letnja reziba kajsije – jedna od mera unapređenja tehnologije gajenja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.427 sekundi
Powered by Kunena Forum