Prednosti primene fertirigacije u voćarskoj proizvodnji

Više
19 apr 2021 14:53 #45530 od Aleksić Valentina
Sistem za navodnjavanje se podrazumeva u novim zasadima voća pošto je gusta sadnja postala gotovo uobičajena.Najčešće padavine ne zadovoljavaju potrebe stabala za vodom, zato je navodnjavanje voćnjaka potrebno radi optimalnog snabdevanja voćaka vodom, te za postizanje visokih i stabilnih prinosa plodova dobrog kvaliteta. Fertirigacija predstavlja navodnjavanje vodom preko sistema za navodnjavanje ( najčešće kap po kap), kojoj se dodaju vodotopiva đubriva u rastvoru ili suspenziji. Na ovaj način se voćkama dodaju optimalne količine hranljivih elemanata u zonu korenovog sistema, koja su lako pristupačna.
Samo pravilno planiranje navodnjavanja i fertirigacije svakodnevno obezbeđuje voćki dostupnost vode i đubriva, što optimizuje rast i razviće.
Potrebno je obezbediti biljke lako pristupačnom vodom u zoni aktivne rizosfere tokom perioda vegetacije. Režim navodnjavanja određuje se prema: vlažnosti zemljišta, prema stanju biljaka, najčešće prema kritičnim periodima za vodu, spoljnim promenama ili unutrašnjim fiziološkim pokazateljima, primenom digitalnih uređaja .
U aridnim (sušnim) klimatima, pokretljivost hraniva u zoni korenovog sistema znatno je manja i može predstavljati problem. Upotreba navodnjavanja kap po kap anulira ovakav problem i omogućava znatno bržu dostupnost hraniva u voćki pristupačnom obliku. Fertirigacijom omogućavamo tačno doziranje i tačno planirano vreme primene makro i mikro hraniva, bez suvišnih gubitaka (ispiranjem ili prelazom u netopive, nepristupačne oblike).
U komparaciji sa konvencionalnim načinom đubrenja , potrebno je drastično manje hraniva, primenjenih kroz sistem za navodnjavanje, kako bi se postigao isti efekt na rast i razvoj voćaka. Prema nekim studijama smatra se da se efikasnost ovakvog načina đubrenja penje i do 40% u odnosu na konvencionalnu primenu hraniva.
Navodnjavanjem kap po kap štedimo do 50% količine vode u odnosu na navodnjavanje orošavanjem, a smanjuje se potencijalni razvoj bolesti , jer se ne kvasi lišće .

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.250 sekundi
Powered by Kunena Forum