Дефицит макроелемрната код боровнице

Više
28 dec 2020 14:34 #43992 od Koprivica Radmila
Недовољна обезбеђеност хранљивим елементима може да резултира смањеним растом и приносом, а манифестује се и кроз видљиве симптоме дефицита, који се огледају у промени боје и деформацијама листова, као и у смањењу квалитета плодова.
Азот (N) је највише заступљен минерални елемент у листу боровнице, чији оптимални садржај се креће у распону 1,7 – 2,1 % .У случају недостатка азота смањена је бујност биљке, а листови добијају бледозелену до светло жуту боју. Биљке боровнице користе амонијачну форму (NH4) азота, тако да ђубрива која садрже само нитратни облик (NO3) могу смањити вегетативни пораст биљке или чак изазвати оштећења због чега их треба избегавати .
Недостатак фофора (P) не јавља се често код боровнице, али када се појави листови добијају љубичасту боју, а смањује се и вегетативни раст жбунова.
Калијум (К) биљке усвајају у форми катјона K+, а његова улога је кључна за функционисање ћелија путем одржавања концентрације састојака, као и за правилно функционисање стома .Додатно, K се највећим делом акумулира у плоду . Типични симптоми недостатка калијума (К) су маргиналне некрозе листова или маргиналне пеге на старијим листовима.
Магнезијум (Mg) и калцијум (Ca) су такође важни макроелементи који учествују у бројним физиолошким процесима, а Ca је важан и са аспекта чврстоће плодова и отпорности биљака према патогенима.
Избалансирана исхрана је од пресудног значаја за остваривање пуног потенцијала родности кроз обезбеђивање адекватног раста, приноса и квалитета плодова .Оптимизација програма ђубрења се често заснива на анализи минералног састава листа да би се прецизно одредиле потребе боровнице за хранљивим елементима .
Радмила Копривица мастер воћарства и виноградарства

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.282 sekundi
Powered by Kunena Forum