Jabuke sa crvenom bojom mesa

Više
09 dec 2020 12:17 #43692 od Čokojević Sanja
Jabuke sa crvenom bojom mesa


Karakteristične sorte jabuke sa crvenom bojom mesa - Redlove , stvorio je Markus Кobelt 2010. godine u dolini Rajne u Švajcarskoj. Do sada je priznato nekoliko klonova, među kojima su: Redlove Calypso, Redlove Circe, Redlove Era, Redlove Odysso. Kod nas je od pre nekoliko godina prisutna Red Moon,takođe sorta sa crvenom bojom mesa, je stvorena u Francuskoj.
Zasad bi trebalo da bude podignut na brežuljkastom terenu, koji je osunčan, da su dani topli, a noći sveže. Ovakvi uslovi neophodni su za crveniji i ukusniji plod.Cetovi ovih sorata su tamno crvene boje a list tamno zelene do ljubičaste.U zavisnosti od podneblja cvetanje traje od sredine do kraja aprila . U plodonošenje stupaju posle druge vegetacione godine.Pokožica je glatka, sjajna, voštana i tamnocrvena. Meso je oštro, čvrsto, sočno i sitnozrno, tamne ružičasto-crvene nijanse sa belim oreolom koji okružuje jezgro.
Redlove Circe - Čvrsta i sočna letnja jabuka, sa lepim, ružičastim mesom .Bere se oko 20. Avgusta a mogu se čuvati do kraja Septembra.Slatka, sa malo kiselosti, blago mirisna.
Redlove Calypso - jabuke su iznutra tamno crvene boje, vrlo čvrste i sočne. Mogu se brati oko 20. Septembra i čuvati do Božića. Čvrstoća ostaje tokom skladištenja.
Redlove era- Cvet joj je tamno crvene boje. Jabuke su zaobljenog oblika, tamno crvene boje i prijatnog ukusa. Težina svake jabuke je oko 200 g. Sazrevaju sredinom Septembra i čuvaju se do Nove godine. Tokom skladištenja postaje još ukusnija.
Redlove Odysso - težine takođe nešto više od 200 g. Sorta je otporna na čađavu krastavost. Najslađa je sorta Redlove sa skoro jednobojnim mesom. Berba početkom Oktobra, ali je preporuka da se konzumiraju 3-4 nedelje posle berbe.
Možemo reći da ove sorte jabuka imaju pozitivna svojstava : veću otpornost na čađavu krastavost, crveni plod, crvenu dopunsku boju pokožice, sadržaj antioksidansa veći i do 40% u odnosu na ostale jabuke; ali i probleme koji su se genetski preneli na novostvorene sorte: kiselog su ukusa te su za jelo nedovoljno podobne i svoju primenu nalaze uglavnom u preradi.


Sanja Čokojević,dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.235 sekundi
Powered by Kunena Forum