Uklanjanje starog lišća i rezidba bokora kod sadnica jagoda

Više
25 avg 2020 13:59 #42395 od Milosavljević Biljana
Ukanjanje starog lišća kod jagode se izvodiu dva navrata:.u proleće pred kretanje vegetacije i posle berbe tokom leta za obnovu bokora.Prolećno uklanjanje starog lišća izvodi se pred kretanje vegetacije najčešće tokom marta meseca, a termin izvođenja se određuje zavisno od klimatskih uslovaodređenog područja. Skidaju se svi stari listovi koji su prezimeli, suvi ili sveži, rezanjem lisne drške. Izvodi se ručno. Pri tome se vodi računa da se ne ošteti centralno stabloi pupoljak.
Orezano luišće se skuplja i iznosi van zasada gde se spaljuje. Od tog momenta počinje zagrevanje folijei zemkljišta ispod nje, čime se stimuliše kretanje vegetacije. Upravo u tom periodu temperature počinju da rastu iznad vegetacione nule za jagodu.. Posle togasledi prvo prihranjivanje đubrivima..
Ručno uklanjanje starog lišća je kvalitetnije, ali zahteva angažovanje radne snage, što poskupljuje proizvodnju posebno na velikim površinama.
Drugo uklanjanje strog lišća izvodi se posle berbe ručno ili upotrebom trimera, s tim da treba voditi računa da se ne kosi suviše nisko i ne ošteti centralni pupoljakglavnog bokora.

Rezanje Rezanje bokora je mera koja se ređe primenjujeu praksi uglavnom zbog straha proizvođaača od oštećenja bokora ili neblagovremenog izvođenja ove mere.. Ova mera se satoji u uklanjanju oštrim nožem novih bočnih prirasta koji se javljaju posle berbe u drugoj ili u kasnijim godinama gajenja jagode.. Rezanjae bokora obično se obavlja tokom marta zajedno sa uklanjanjem prezimelog i osušenog lišća, ako to vremenski uslovi dozvole.
Ovaj zahvat treba da prate sledeće agrotehničke mereu zasadu: tretiranje radi dezinfekcije i sprečavanje razvoja patogena primenom adekvatnih fungicida, zatim prvo prolećno prihranjivanjei prašenje, odnosno okopavanje jagode ukoliko se gaji bez jagode.


Dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva
Biljana Milosavljević
PSSS Kragujevac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.315 sekundi
Powered by Kunena Forum