Prolećna prihrana azotnim đubrivima

Više
30 mar 2020 13:04 #40927 od Marković Boban
Prolećna prihrana azotnim đubrivima
Početkom proleća, pred cvetanje, voćkama je potreban azot. Nakon cvetanja potrebno je još jednom im dati azot, zbog dobrog porasta, većeg broja i krupnijih plodova. Pre nego se odlučite na đubrenje voćnjaka, dobro je da uradite analizu zemljišta. Svaki savet bez analize je okviran i može biti čak i kontraproduktivan.
Bitna je i PH vrednost, odnosno kiselost vaše zemlje da bi se pravilno odabrala formulacija đubriva kao i količina.Obično se od hemijskih đubriva kod nas koriste đubriva sa oznakom KAN, AN, SAN, UREA itd. KAN je skoro pa neutralan što se tiče PH vrednosti pa se uglavnom on koristi i preporučuje, dok je UREA poznata po tome da zakišeljava zemljište, što nije dobro, osim ako nemate jako bazno zemljište pa želite da ga zakiselite. KAN ima 27% azota a UREA 46% pa vodite računa i o količini. UREA može biti i opasna jer može da spali fine žilice od korena.Na proleće se ne koriste đubriva NPK formulacije. Tri petnaestice i slično. Koristite đubrivo sa uglavnom oko 27% azota.
Što se tiče OKVIRNIH količina đubriva, oko sadnica starih jednu i dve godine se "baca" oko jedna do dve šake, približno do100 grama đubriva ako se radi o KAN-u. Oko voća koje je u rodu u zemljište se unosi od 300 do 500 grama, tačnije zemljište se ravnomerno "posoli" u širini kolika je krošnja, tačno ispod krošnje, za stare i velike trešnje na primer to znači nekad i 10 šaka odnosno pola kilograma veštačkog đubriva.Đubrivo treba upotrebiti pred kišu i pred cvetanje, ako nam deluje da kiša neće pasti par dana, onda je dobro i uneti ga u zemlju okopavanjem ili freziranjem a najbolje depozitorom blizu zone korenovog sistema, u suprotnom dobar deo azota iz đubriva će ispariti u vazduh pa ništa nismo uradili a dali smo novac i odvojili vreme i rad, a nismo ni obezbedili voćkama azot.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.303 sekundi
Powered by Kunena Forum