Rezidba trešnje u vegetaciji

Više
14 jan 2020 11:57 #39906 od Milosavljević Biljana
U intenzivnim zasadima sa sklopom biljaka preko 1.300 sadnica / ha rezidba se radi isključivo u vegetaciji, odmah nakon berbe. Letorasti koji rastu okomito duž osnovnih grana prekraćuju se na dužinu od 15 cm, a oni koji rastu prema unutrašnjosti krošnje se potpuno ulanjaju, jer prave jaku zasenu unutar krune. Maksimalna visina stabala ne međurednom rastojanju od 4 m je 3 m kako nebi došlo do zasenjivanja između redova.Svako zasenjivanje u kruni trešnje rezultira etioliranjem listova, ogoljavanjem grana i neravnomernom distribucijom cvetnih pupoljaka na dvogodišnjem porastu.
Trogodišnje i višegodišnje grane se prekraćuju na patrlje dužine 15-20 cm, kako bi se iniciralo razvijanje novih jednogodišnjih letorasta.. Rodnost na trogodišnjim i višegodišnjim rodnom granama je nepoželjna, jer broj plodova znatno nadmašuje broj listova koji je potreban, da bi se obezbedila krupnoća plodova od 26 mm ili više.
Nabolji kvalitet ploda se dobija u osnovi jednogodišnjih grana kada je broj listova po jednom plodu uvek veći od potrebnog minimuma, a to je šest.


Dipl. inž. voćarstva
Biljana Milosavljević
PSSS Kragujevac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.329 sekundi
Powered by Kunena Forum