Јабуково сирће

Više
26 dec 2021 11:58 #48447 od Cvetković Slađana
Јабуково сирће
Јабуково сирће има широку примену, најчешће га користимо у исхрани али врло често се користи и за лечење или регулисање организма. Јабуково сирће је пре свега веома здраво па се често употребљава и као природно средство за лечење многих болести и тегоба. Јабуково сирће је пре свега прехрамбени производ. Сирће спада у неопходне намирнице за људску исхрану било да је алкохолно, винско или јабуково. У исхрани се употребљава у салати, као додатак куваним јелима или за конзервирање зимнице.
Јабуково сирће се користи као и свако друго сирће с тим што је здравије од сваког другог, до те мере да се често употребљава као лек.
Оно је потпуно природан производ који се добија процесом ферментације јабука. Ова ферментација се одвија у две фазе. У првој фази шећер алкохолним врењем прелази у алкохол, а у другој, даљом ферментацијом алкохола добија се сирће. Читав процес траје од три до шест неђеља, у зависности од температуре.
Основни састојак јабуковог сирћета је сирћетна киселина. Предност домаћег јабуковог сирћета у односу на индустријски добијено сирће је та што оно садржи веома корисну јабучну киселину. Поред тога, садржи и друге киселине, минерале, витамине и есенцијалне аминокиселине. Његов битан састојак је и калијум, којег садржи у великој мери. Утиче на правилан рад мишића, црева, као и на срчани ритам.
Рецепт за јабуково сирће
Да бисмо направили јабуково сирће потребне су нам само јабуке ( најпожељније дивље) и шећер. На 10 килограма јабука довољно је свега 50 до 100 грама шећера, а уколико су јабуке баш слатке, онда шећер није потребан. Након прања и пробирања јабуке је потребно самлети или уситнити, те одмах потом пресовати. Пресовањем јабучне пулпе добија се чисти сок који се подвргава ферментацији. Важно је јабуку пресовати непосредно након млевења како би се што више очувала изворна боја производа, те сам поступак пресовања што лакше одвијао. Додати шећер и измешати. Оставити све да одстоји три до четири недеље. За процес ферментације одговорни су микроорганизми који су присутни на кожици јабука или се могу накнадно додавати. Количина алкохола насталог процесом ферментације у директној је вези са количином шећера у соку, те се стога и њен ток може пратити кроз праћење преосталих шећера у јабучном соку. Повремено промешати и држати на температури између 18 и 25 степени. Током ферментације или врења које може трајати 2-6 недеља долази до екстракције различитих материја из делова плода као и настајања различитих органских једињења, виших и нижих алкохола, естера и сл. Кад проценимо да је готово, потребно га је процедити. Готово винско сирће чува се у засебном одељку, одвојено од вина, винских справа и судова. Справљено сирће чува се извесно време да изгуби сувишну оштрину, и да добије у ароми. У сирћету треба да има увек још око 2% алкохола, да сирћетне бактерије не би почеле да уништавају сирћетну киселину. Ако се сирће дуже чува треба му додавати помало алкохола или вина, с времена на време, или прекинути рад бактерија сумпорисањем сирћета, са 10 до 20 гр калијум-метабисулфита, или још боље уништити их пастеризацијом сирћета.
Сирће треба да је чистог укуса и бистро.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.483 sekundi
Powered by Kunena Forum