Производња пива

Više
07 dec 2021 19:06 #48184 od Cvetković Slađana
Пиво, поред алкохола, који по одређеним клиничким студијама у мањим количинама делује повољно на кардиоваскуларни систем, има и одређен садржај фитохормона који потичу из хмеља и који имају антиканцерогена својства. Јако је добро због силицијума који је погодан за повећање коштане масе код жена у старијем добу. Поред тога, пиво освежава, садржи микронутријенте, калцијум, тако да је са тог аспекта пиво добро за пиће.
Основна подела пива је на светла и тамна пива. Суштинска разлика је у сировинама које се користе. За светло пиво се користи светли слад, а за тамно се практикује комбинација различитих врста: светли, тамни, али и специјални карамелни, печени.
Популарност пива је један од кључних разлога што су занатске микропиваре почеле да ничу као печурке после кише. Пиво је лако направити, код куће, од природних састојака. Управо то пиво, без конзерванса, непастеризовано, од јечменог слада, хмеља и квасца, премашује сва наша очекивања. Све зависи од тога шта ћемо радити са сировинама и како ћемо их сјединити.
Сировине које се користе у индустријској и занатској производњи пива су мање-више исте. Међутим, занатска производња је компликованија јер је много теже направити пиво увек истог квалитета у малим серијама.
У Србији су све популарнија и пшенична пива. Главна разлика између пшеничних пива и свих осталих јесте да се удео слада замењује пшеницом. Некада и до 60 одсто буде пшенични слад.
Ево једноставног рецепта: 5кг слада (две врсте), 30-40 грама хмеља (две врсте) кесица квасца и вода. Када је у питању однос за кување он би био да на 1 кг слада иде 3,6 литара воде. Кување слада се обично спроводи на 66 степени, а после, кад се процеди, кува се на температури кључања. И све може да буде готово за три, четири сата. Помешати слад и квасац, па све то сипати у посуду. Ферментација траје око 10 дана. Да долази до ферментације, најбоље се види по појави прстенасто наслаганих мехурића, након чега се смеса претвара у кремасту, смеђу масу, која би с временом требала спласнути. Следећи корак је да се покупи пена, Након тога следи претакање пива чистим цревом. Претаче се само течност изнад густе масе, која се исталожила на дну посуде. Густи талог оставити у посуди. Предходно стерилисане флаше напунити ,али не до врха, већ оставити празнину од око 30 мм од грла. У флаше сипати по пола кашичице шећера и све то оставите пет дана, да шећер ферментира.
Након овог поступка, ставити пиво на хладно и тамно место да се филтрира. Након две недеље, пиво је спремно за употребу.
Било светло или тамно, мутно, бистро, јечмено или пшенично уколико сте љубитељ пива конзумирање у умиреним количинама је здраво. Препоручена дневна доза пива за припаднице лепшег пола је о,5 а за мушкарце 1 литар.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.272 sekundi
Powered by Kunena Forum