Тиква - ризница витамина и минералних материја

Više
26 sep 2021 13:41 #47324 od Cvetković Slađana
Tикве су једногодишње биљке, а изворно долазе из Америке. Генерално, бундева, лудаја, дулек, буче или мисирача су други називи (синоними) који се користе за повртарску културу – тивку. Тиква као изворна биљка дала је на стотине врста. Тикве врло добро успевају на хумусном, пешчано-иловастом земљишту , али не успевају на изразито влажним земљиштима. Најповољнија реакција земљишта је неутрална до слабо базна.
Да се избегне прерастање, тикву треба брати барем једном недељно. Ако се правилно чува, тиква ће остати свежа 3 – 4 четири недеље. Најбоље се чува на хладном и тамном месту, даље од извора топлоте и светлости. Идеална температура за чување тикве је између 10 и 16 °Ц. Може да се складишти од јесени до пролеца тако да је изузетна у зимском периоду.
Пулпа плода и семена су јестиви. Пулпа је богата водом, и користи се у исхрани, најчешће термички обрађена. Семена су богата масним уљем, протеинима и минералима и користе се печена, као састојак многих јела или за добијање уља хладним цеђењем. Бундевино уље је црвенкасте боје, квалитетно, лако сварљиво. Препуна минерала , витамина и међу најбогатијим изворима алфа и бета каротена који су од велике важности за добар вид. Садржи здраве омега 3 масти које се иначе у поврћу ретко проналазе. Поред свега тога утиче на здрав баланс шецера у крви и брани организам од грипа и прехлада због комплекса витамина садржи. По хранљивој вредности и дијететској важности водећа је међу поврћем. Има шест пута више витамина него јабука и цвекла, богата је витамином А, садржи и витамине Ц, Е и скуп витамина Б, као и гвожђе
Мускатна тиква (муската` или `миришљава` тиква) је најцењенија врста бундеве. Може да се користи као млада или као зрела када месо има јарко нарандасту боју. Мускатна тиква својим мирисом највише подсећа на лубеницу и дињу. Месо је дебело, сочно, слатко, фине конзистенције, тамнонаранџасто. Нутриционисти је изузетно цене , а одликује се фином аромом. Пулпа је посебно слатког укуса, што је нарочито изражено при печењу. Одлична је и испечена бундева са циметом, а такође у комбинацији са месом се могу спремати и разна варива и чорбе . Тиква се првенствено употребљава за спремање пита, умака, печених и куваних јела, сокова и џемова, а популарно је и пржење посољеног семена. Пита од тикве – тиквењача – традиционални је део оброка у време поста..
Код нас је уврежено једно погрешно мишљење да се тиква користи као основна база у индустрији сока. То није тачно. Основна база за сокове је јабука. Тиква није згодна за употребу у припреми сокова тако да би тада производњу сокова у значајној мери поскупела. Због тога одбаците предрасуде и једно добро парче тикве ставите у тепсију и убаците у рерну. Пеците на 200 степени око пола сата. Охладите, поспите циметом и уживајте.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.328 sekundi
Powered by Kunena Forum