Turšija

Više
12 sep 2021 17:03 #47074 od Cvetković Slađana
Turšija was created by Cvetković Slađana
Зимница је сигурно један од најједноставнијих, најпрактичнијих, али и најукуснијих начина да свеже поврће сачувамо до пролећа. Припрема туршије може се извести на безброј начина. Њихов циљ је да храна потраје што дуже.
Туршија нам је из Персије стигла преко Турске. Својом лепотом укуса загосподарила је овим просторима.Туршија или кисељење поврћа је традиционална метода обогаћивања намирница. То је веома стар начин прављења здраве зимнице.
Туршија која се помиње у путопису славног турског путописца из 17. века, припремала се од карамута, посебне врсте крушака, које су се користиле за салату након ферментисања. Туршија је заправо свако укишељено воће или поврће са додатком ароматичних биљака или плодова који подстичу ферментацију. Тако се у туршији могу наћи црни и бели лук, ловоров лист па чак и грожђе. Традиционално, најчешће се за туршију користе паприке (туршијаре), краставци, зелени парадајз, шаргарепа, карифол. Још су наше баке знале да одабиром састојака за туршију изненаде. У старим рецептима као састојци добре туршије помињу се, поред већ наведених лука и грожђа, дуње, шљиве, млади кукуруз.
Спремајући туршију спремићете ћете себи залиху пробиотика све до пролећа. Туршија је најмоћнији лек. Укисељено поврће користи организму и делује на више органа и система органа. На пример, одржава здраву цревну микрофлору, обнавља слузокожу црева, подстиче метаболизам и варење, побољшава имунитет, спречава настанак карцинома, регулише крвни притисак, снижава повишен ниво холестерола, ублажава алергије и кожне тегобе, побољшава расположење и добро је за дијабетичаре. Најбитније је да сво поврће мора да буде потпуно здраво.
Најздравији начин припремања зимнице је свакако онај без конзерванса, поврће се не излаже директно високим температурама, а сво богатство витамина и минерала бива сачувано све до следеће године. Као природни конзерванси за туршију, користе се сирће, со и шећер, који ће омогућити да поврће после ферментације сачува сав свој укус и текстуру. Туршија се лако прави без конзерванса.
Рецепата је безброј, колико и различитих трпеза на којима се може наћи туршија. Ипак зна се шта је права туршија: наређати у бурад жељено поврће (воће), прелити раствором од 3 литре воде, 1 литра сирћета, 100 грама соли, 200 грама шећера уз додатак једног винобрана (количине прелива прилагодити количини поврћа). При том је важно да се поврће уклапа, односно чврсто ређа. Сво поврће мора бити у раствору. За 21 дан туршија ће бити на трпези.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.331 sekundi
Powered by Kunena Forum