Prirodna desertna vina

Više
14 dec 2020 13:00 #43756 od Cvetković Slađana
Prirodna desertna vina

Desertna vina spadaju u grupu specijalnih vina. Po načinu proizvodnje i po svojim osobinama ona se razlikuju od vina proizvedenih redovnim postupkom. Desertna vina mogu biti: prirodna desertna vina, desertna vina od ukuvane šire i likerska vina.

Prirodna desertna vina su proizvod alkoholne fermentacije kljuka ili šire od prezrelog ili provenulog grožđa plemenite vinove loze bez dodatka bilo kakvih stranih materija. Ovo je grupa veoma zapažena među specijalnim vinima. Za proizvodnju ovih vina najčešće se koriste bele sorte grožđa kao što su muskat otonel, sovinjon beli ili muskat frontinjan. Kada su u pitanju crne sorte grožđa, koje se inače retko koriste za ovu vrstu vina, izbor je kaberne sovinjon. Pored toga proizvode se i muskatna desertna vina od muskatnih sorti grožđa.
Za proizvodnju ovih vina se koristi grožđe u prezrelom stanju tzv. suvarak, ali I grožđe napadnuto od plemenite plesni koju izaziva gljivica Botrytis cinerea. Prirodna desertna vina se proizvode u retkim područjima pojedinih zemalja gde ima uslova da grožđe pređe u suvarak ili da ga napadne plemenita plesan.
Nakon berbe grožđe se odvaja od peteljke, mulja i cedi na jakim presama. Najpre se izdvaja samotok pa se potom kljuk izlaže jačem ceđenju i to se nekoliko puta ponavlja. Nakon ovih ceđenja sva se šira kupažira radi tipiziranja. Tako dobijena šira se odlikuje velikim sadržajem šećer, oko 35%, a neretko i više, čak 40-50% šećera. Zbog velike količine šećera sama fermentacija traje i nekoliko meseci, neretko i godinu dana. Tačnije, glavni deo fermentacije se završi relativno brzo ali tiho vrenje se produžava obično do narednog proleća, a nekada i duže.
Vina u podrumu ostaju 3-4 godine, prve tri radi pretakanja, bistrenja i starenja, a četvrte se izlivaju u boce. Tako dobijena vina imaju sadržaj šećera od 14% do 17%, dok je sadržaj neprevrelog šećera oko 10 mg/l. Pored toga, desertna vina sadrže glicerin, koga u običnim vinima nema, i to u količini od 5-10 g/l.
Zbog svega navedenog, prirodna desertna vina su pitka, na ukusu slatka, zlatno žute boje, imaju povećani viskozitet i bogata su u alkoholu.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.422 sekundi
Powered by Kunena Forum