Specijalne prirodne rakije

Više
15 okt 2020 08:34 #43023 od Cvetković Slađana
СПЕЦИЈАЛНЕ ПРИРОДНЕ РАКИЈЕ

Природна ракија је производ добијен дестилацијом, печењем, превреле комине или кљука од воћа или грожђа, односно дестилацијом преврелих плодова и сокова од воћа или грожђа. Специјална природна ракија је производ добијен од природне ракије или природних дестилата, винских дестилата и дестилата воћних плодова који су ароматизовани и оплемењени додацима биљног порекла као што су разни плодови и њихови делови, ароматично и лековито биље и њихова етерична уља, мацерати и екстракти добијени на бази природних дестилата. Специјална природна ракија може се производити и дестилацијом шумских плодова.
Специјалне природне ракије су:
* клековача
* траварица
* брињевац
* анисонка
* мастика
* ораховача и сл.
Клековача није ракија која се производи само из плодова клеке-смреке, због тога што би она била тако јаког мириса, да се не би могла пити. Због тога се клека користи као зачин природним ракијама. Под називом клековача сматра се дестилат превреле комине воћa коме су додати плодови клеке, а који садржи најмање 30 vol% алкохола. Ову ракију треба конзумирати веома пажљиво у малим количина, у супротном може изазвати знатне здравствене проблеме.
Под називом траварица сматра се производ добијен од природних ракија или природних дестилата превреле комине или кљука од воћа, односно грожђа уз додатак одговарајућег ароматичног лековитог биља, односно њихових делова и њихових етеричних уља. Од већег броја трава најчешће се употребљавају нана, мајчина душица, гранчице жалфије, врес, горки пелин, кантарион, коморач, анис, клека. Траварица је аперитивно пиће, чији раскошни мирис, пун и хармонични укус очаравају, а као јединствени напитак благотворно делује на цео организам.
Брињевац се добија дестилацијом преврелих плодова клеке. Ова распрострањена биљка права је лековита бомба. Код нас је има доста у западној и централној Србији.
Анисонка је дестилат вина, одн. дестилат превреле комине или кљука грожђа коме је пре дестилације додато око 0,5 кг плода аниса на 100 литре ракије.
Мастика је дестилат воћне ракије или комовице коме је пре дестилације додато 5 до 10 кг аниса на 100 литара ракије и чији дестилат тече преко смоле - мастик или преко мешавине смоле са циметом, каранфилићима, кориандером, кором агрума и сл. По завршетку дестилације мастике може се додати шећер.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.237 sekundi
Powered by Kunena Forum