Flaširanje vina

Više
16 apr 2020 10:37 #41007 od Đorđević Ana
Flaširanje vinaFlaširanje vina predstavlja završnicu postupka proizvodnje vina. Prednost flaširanja vina je u u boljem očuvanju pozitivnih organoleptičkih osobina i bukea vina.
Vina koja su na vreme razlivena u boce zadržavaju svežinu, karakterističnu boju i ne gube na kvalitetu. Ukoliko se vina čuvaju na neadekvatan način vremenom bi postala nestabilnog hemijskog sastava, pod uticajem vazduha bi izvetrela, izgubila svežinu i postala bi prazna na ukusu.
Bitno je da od poslednjeg pretakanja do razlivanja vina u boce prođe najmanje par nedelja, kako bi se vinu dalo dovoljno vremena da se harmonizuje. Pravi momenat za razlivanje vina u boce je kada je vino potpuno bistro i dovoljno stabilnog sastava da može očuvati bistrinu. To se proverava na jedan od sledećih načina:
1) vino se zagrevau na 70°C oko 5 min, a zatim se stavlja u frižider 15 min, pri čemu se izlaže niskoj temperaturi oko -4°C. Ukoliko se ne zamuti vino je stabilno i može se flaširati
2) uzorak vina se stavlja u frižider na 48h, nakon čega se ostavlja na sobnoj temperaturi nekoliko sati, takođe ukoliko se ne zamuti vino se može razliti u boce
3) vino se zagreva do 50°C tokom 48h, ostavlja sa na sobnoj temperaturi da se prohladi i ukoliko se ne zamuti stabilno je.
Ovaj poslednji postupak je dosta komplikovan i zahteva stalno mešanje vina, tako da preporučujem prva dva. Važno je naglasiti da sav pribor koji se koristi u postupcima mora biti potpuno čist .
Neposredno pre flaširanja, boce treba dobro oprati i dezinfikovati. Nove boce ispiraju se vrelom vodom i/ili 2% rastvorom sumporaste kisjeline, dok se korišćene boce najpre potapaju u vodu par sati i ispiraju se. Zatim se napune 2% rastvorom sodebikarbone (20g sode-bikarbone se rastvori u 1 - 2 l vode) i dobro isperu hladnom vodom. Dezinfekcija se može vršiti i 2 % rastvorom vinobrana. Oprane boce okreću se otvorom na dole i ostave da se osuše. Boce se vinom pune visine do 0,5-1 cm od zatvarača i ukoliko su korišćeni pluteni zatvarači, boce se polažu pod uglom od 45 stepeni.Ana Đorđević, dipl.inž. preh.tehnologije

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.530 sekundi
Powered by Kunena Forum