Aronija

Više
08 feb 2018 14:21 #31553 od Evstratiev Vida
Aronija was created by Evstratiev Vida
Aronija
Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta, poreklom iz Severne Amerike, pripada porodici ruža (Rosaceae). Zbog svojih izuzetnih lekovitih svojstava trenutno je vrlo cenjena i tražena.
Najbolje vreme za sadnju voća je u jesen, tako je i sa aronijom. Najbolje vreme za rasađivanje aronije je kad opadne lišće sa sadnica i biljka uđe u mirovanje. Sadnja se može vršiti od oktobra pa sve do sredine decembra, ukoliko vremenski uslovi dozvole tj ako nema mraza. Preporučuje se jesenja sadnja iz još jednog razloga. Padavine koje tokom zime natapaju zemlju pomažu sleganju zemljišta oko sadnice i slaganjem se istiska vazduh koji je još ostao na korenovom sistemu. Ovim se postiže da biljka početkom vegetacije neće bolovati jer odmah po izlasku iz mirovanja ima hranu, tj zemlju koja pritiska koren, biljka ima dovoljno vlage od kiša i snegova iz zimskog perioda i istovremeno kreće sa vegetacijom na celoj parceli (posebno važno za plantažno gajenje), što znači da će i sazrevanje biti u isto vreme. Ovako zasađene biljke su u rodu izdašnije jer nemaju period bolovanja dok vegetacija kreće. Međuredni razmak prilikom sadnje iznositi 3,0 do 4,0 m i od 1,5 do 2,0 m u redu. Sadnja se obavlja u jame dubine 20 cm i prečnika 30 cm, ukoliko se pravilno uzgaja i obavlja nega, zasad može imati životni vek I do 30 godina. Lako se razmnožava zagrtanjem i izdancima.
Raste u obliku grma koji može dostići visinu od 1,5 do 2,5 m. Listovi su joj tamnozelene boje i ovalnog oblika, mesnati. U jesen postaju crveni pa se u tome ogleda dekorativnost biljke. Cvetovi aronije su bele do svetlo roze boje. Počinje da cveta u maju, a plodovi počinju sazrevati od avgusta. Plodovi su tamnoplave bobice, okruglastog ili spljoštenog oblika. Plodovi aronije čine ogrozd (15 do 20 skupljenih plodova), a u plodu se obično nalazi 5 do 8 semenki. Aronija je samooplodna biljka. Obzirom da nema visoke zahteve prema zemljištu, moguće je uzgajati na siromašnim, peskovitim i vlažnijim zemljištima. Ipak, najbolji se rezultati postižu ukoliko se aronija uzgaja na plodnom zemljištu, blago kiselom (pH 5.5 - 6.0). Preterano zbijena i suva zemljišta najbolje je izbjegavati. Pre sadnje potrebno je obaviti meliorativnu đubrenje, pri čemu se koristi zgoreli stajnjak i mineralna đubriva sa povećanim udelom kalijuma i fosfora. Najbolji rezultati u gajenju postižu se ukoliko se u zemljište unese 80 - 100 kg azota, 30 - 60 kg fosfora i 100 - 120 kg kalijuma.
Prva berba u mladom zasadu može se očekivati u trećoj godini, kada je prinos 0,3 do 0,5 kg plodova po sadnici. Od pete do sedme godine prinos je 8-10 kg plodova po biljci, a od devete do desete godine i dalje može se očekivati 15 kg. Dozrevanje plodova aronije odvija se u avgustu, a berba se može i produžiti obzirom da se zreli plodovi neće pokvariti i otpasti ukoliko ostanu na grani. Aronija pripada kulturama sa visokim sadržajem biljnih fenola, zbog čega je izuzetno lekovita. Preporučuje se kod tegoba povezanih sa visokim krvnim pritiskom i utiče na elastičnost krvnih sudov. Često se prerađuje u sokove, sirupe, džemove i likere.
PSSS Smederevo Savetodavac:Vida Evstratiev, dipl.inž.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.297 sekundi
Powered by Kunena Forum