Ehinacea

Više
31 mar 2020 18:05 #40961 od Petrović Tanja
Ehinacea was created by Petrović Tanja
Ehinacea
Lekovita svojstva biljke se ogledaju u tome da ehinacea deluje antiseptički i antivirusno ,pa se koristi kod lečenja lakših i srednje teških prehlada i gripoznih infekcija.Ehinacea angustifolia pripada familiji Asteraceae , vodi poreklo iz Severne Amerike gde su je kao lekovitu biljku gajili Inijanci.Kod nas se gaji samo kao ukrasna biljka.Mada bi trebalo zbog njenih lekovitih svojstava da zauzme mesto kao gajena lekovita biljka.
Kada se gaji kao lekovita biljka Ehinacea koristi se nadzemni deo biljke (herba) i korena(radix).
Iz same biljke je izolovano veliki broj jedinjenja koji su alkaloidnog karaktera posebno alkaloid ehinacin,mada je bogata i etarskim uljem.Lokalno može da se koristi za lečenje teško zarastajućih rana i zapaljenskih procesa na koži.
Delovanje u terapiji kod infekcije gornjih disajnih puteva zasniva se na povećanju odbrambene mogućnosti organizma .Sveža biljka se upotrebljava tako što se iz nje cedi sok,dok se osušena koristi kod spravljanja čaja i ekstrata.
Može se uspešno gajiti kod nas na svim tipovima zemljišta ali najbolje prinose ostvaruje na humusnim zemljištima sa dobrim vodno-važdušnim režimom.Ima povećane potrebe za vodom pa je za gajenje potrebno obezbediti 600-800mm padavina godišnje. Ehinacea se gaji u plodoredu i na istoj parceli ostaje od 1-3 godine.Posle gajenja ehinacae zemljište ostaje čisto od korova. Đubriti pregorelim stajnjakom 30-40t/ha i sa 120kg NPK .Proizvodnja se obavlja direknom setvom i proizvodnjom rasada.Količina semena za setvu za proizvodnju iz rasada je 2-2,5kg/ ha dok je za direknu setvu iz semena je potrebno 2-3 puta više semena.Seje se na međuredno rastojanje 60-70 između redova i 20-30 u redu.Dubina setve 1-2 cm.Međuredno kultiviranje i okopavanje je obavezna mera nege i potrebno je primeniti više putau toku vegetacije.Kod proizvodnje nadzemnog dela žetva se obavlja u fazi punog cvetanja ,u prvoj godini je to obično u avgustu dok u drugoj u julu. Suši se u sušarama na 40-50C
Koren se vadi u jesen i to u trećoj godini gajenja ,očišćeni koren se opere i suši na temperaturi od 50C.Prinos nadzemne mase iznosi od 2000-3000kg/ha i isto toliko korena.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.417 sekundi
Powered by Kunena Forum