Лековита својства камилице-Славица Стојкић

Više
05 dec 2019 14:15 #39428 od Stojkić Slavica
Камилица, свима је добро позната биљка за коју се може рећи да нема куће у којој се не налази. Други називи за њу су камомила, матерњак, теленак.
То је једногодишња биљка са стабљиком висине 20 до 50 сантиметара. Листови су јој ситни, а цветови, који се налазе на врховима гранчице, у средини су жути, оивичени белим језичастим латицама.
Како постоји више сличних врста, праву можемо препознати по томе што је унутар цвета шупља, а не испуњена као код дивље врсте или беле раде. Цвет камилице познат је и по пријатном мирису. Биљка добро успева на запуштеном, неплодном земљишту, пољима и уз путеве.
Сматра се да је стари Египат постојбина камилице и верује се да је била посвећена Сунцу. У једном старом енглеском часопису камилица се спомиње као једна од девет светих биљака.Један је од најстаријих лекова народне медицине. Још давне 1570. године о њеном лековитом дејствуХиеронимус Бок је записао: "Без тог цвета, те сасвим обичне камилице, не може се ништа постићи јер нема корисније лековите биљке од цвета камилице коју употребљавамо за све болести"!
Терапијска употреба ове биљке је честа и разноврсна не само у народној већ и у научној медицини. Њена велика предност је што није ни отровна ни шкодљива. Камилица је једно од најбољих средстава за лечење запаљења коже и слузокоже. Помаже и код опекотина, рана и чирева. Камилица се употребљава за испирање очију, уста, носа и ушију, као и свих осетљивих органа. Корисна је и код свих обољења црева и желуца, грчева, упале дебелог црева, надутости, као и код обољења бубрега, јетре и жучи. Помаже и у лечењу раздражљивости, несанице, нервних обољења и реуматизма.
Занимљиво је да камилица може да се користи и у облику тинктуре и етеричног уља. Тинктура (раствор цветних главица камилице у алкохолу), може да се употребљава за испирање уста код упалних процеса или честе појаве афти. Етерично уље од камилице једно је од најделикатнијих и веома је погодно за децу. Има широку примену у фармацији, козметици и парфимерији. Користи се у арома терапији за лечење грчева, главобоље, акни, ублажавање опекотина, снижавање температуре и лечење депресије.
Како правилно сушити камилицу
Лист и цвет камилице треба пажљивосушити, најбоље на белом папиру, на отвореном простору, негде у сенци. Процес траје од 10 до 12 дана. Ако је цвет крт на додир то је знак да је камилица добро осушена. Тада је треба ставити у проветрене платнене врећице да би могла да дише. Осушену камилицу никако не треба стављати у најлон или ПВЦ врећице јер би могла да се убуђа, нарочито ако није добро осушена. До употребе, најбоље је држати је у остави у платненим врећицама.

Саветодавац: Славица Стојкић

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.708 sekundi
Powered by Kunena Forum