Lekovita svojstva cimeta - Jorgovanka Vlajkovac PSSS Požarevac

Više
07 maj 2018 11:08 - 07 maj 2018 11:09 #32765 od Vlajkovac Jorgovanka
Lekovita svojstva cimeta
Cimet je zimzeleno drvo, visine 5–15 metara, koje potiče iz Šri Lanke, a gaji se još i u Kini, Indiji i Indoneziji. Kod nas se koristi kao prah ili kao kora od drveta.
Zbog prijatnog mirisa i lekovitih sastojaka, koristi se kao začin, ali i kao lek. Materija koja cimetu daje miris slična je kamforu. Zanimljivo je da se u ishrani kao začin koristi kora, a ne plod. Iz ploda se cedi vosak koji se koristi za mirisne svetiljke. Od listova se cedi eterično ulje za spravljanje cimetove vode, ulja ili tinkture. Listovi se koriste kao začin, slično lovorovom listu. Cimet sadrži hranljive materije i lekovite sastojake: biljna vlakna, vosak, gvožđe, kalcijum, mangan, minerale i tanine. Cimet kao lek, ima značajno antioksidansko dejstvo, pomaže varenju hrane, sadrži hranljive materije i lekovite sastojake. Zbog svog antibakterijskog i antigljivičnog dejstva, koristi se i za zaštitu hrane od kvarenja. Pored ishrane, cimet se koristi i u kozmetici.
Dejstvo :Cimet kao lek deluje protiv sledećih bolesti: alergijski rhinitis, artritis, bolesti zuba i usne duplje, bolovi u želucu, vaginalne infekcije, virusne infekcije, astritis, iht, glavobolja, gljivične i bakterijske infekcije, gojaznost, grčevi, gubitak apetita, gubitak kose, gubitak polnog nagona, dermatitis, dijabetes, impotencija, infekcije bešike, iscrpljenost i umor, candida, karcinom debelog creva, kiselina u želucu, kožne bolesti tela glave i problemi sa kosom, loša cirkulacija, loše pamćenje, malaksalost, menstrualne tegobe i krvarenje,mučnina, nadražena creva i nadimanje, nervna napetost,otvorene rane, posekotine i ogrebotine, povišen nivo holesterola i triglicerida, povraćanje, problemi sa žučnom kesom. Cimet ubrzava disanje i rad srca, a time utiče na povećanje temperature tela i samim tim ubrzava sagorevanje masti.
Način primene: Cimetovo ulje koristi se za mazanje pojedinih delova tela ili u aromaterapiji, dok se cimetovi štapići (kora) ili prah koriste kao začin ili lekoviti dodatak jelima. Interesantno je da cimet poboljšava i vizuelno pamćenje i brzinu reagovanja, razvijajući pozitivnu energiju. Kod dijabetesa cimet pomaže boljem iskorišćenju insulina. Na osnovu navedenog može se zaključiti da cimet treba koristiti u ishrani ne samo kao začin već i kao lek.
Napomena: pošto se radi o začinu, veće dnevne doze cimeta nisu preporučljive.
Jorgovanka Vlajkovac, dipl. ing.
PSSS Požarevac
Last edit: 07 maj 2018 11:09 by Vlajkovac Jorgovanka.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.483 sekundi
Powered by Kunena Forum