Agrotehnika korijandera

Više
20 dec 2017 07:21 #30977 od Đurić Milenko
Agrotehnika korijandera
Korijander je lekovito začinska biljka visoka 50 do 100 cm. Gaji se radi semena koje se koristi kao začin i za proizvodnju eteričnog ulja. Sveži listovi se kod nas ređe koriste. Sa zdravstvene strane korijander čisti organizam od teških metala i toksina, služi kao lek za anemiju, smanjuje holesterol i šećer, utiče na varenje, leči kožne i očne bolesti.
Korijander najbolje rezultate daje na plodnim i strukturnim zemljištima, na istu parcelu ne može da dođe 3godine, dobri predusevi su strna žita, okopavine i mahunarke, a sam je dobar predusev za ozima strna žita jer rano napušta parcelu. Osnovnu obradu treba obaviti u jesen na 30-35 cm, a sa predsetvenom pripremom početi rano u proleće. Đubrenje primeniti na osnovu analize zemljišta a okvirne potrebe u hranivima su sledeće 60-70 kg/ha azota ; 60-80 kg/ha fosfora i 60 kg/ha kalijuma.
Seje se u martu a najkasniji rok setve je sredina aprila. Seje se u redove, na razmak od 25 ili 40-50cm. Dubina setve je 3-4cm. Za setvu se koriste žitne sejalice uz zatvaranje ulagača, a broj zatvorenih ulagača zavisi od međurednog razmaka. Količina semena se kreće od 15-20 kg/ha. Posle setve, pre nicanja i posle nicanja u fazi rozete se koriste herbicidi na bazi linurona. Za uskolisne korove mogu da se koriste preparati na bazi Fluozifop-p-butil. Od mera nege preporučuje se i međuredno kultiviranje ako je setva obavljena na 40-50 cm. Kultiviranje obaviti 2 puta.Žetva se obavlja krajem jula , početkom avgusta kada većina plodova dobije tamnomrku boju. Korijander neravnomerno sazreva tako da se posebna pažnja mora posvetiti ovoj operaciji. Žetva može da se obavi dvofazno i to kada je 50% plodova zrelo usev se pokosi, prosuši a posle 2-3 dana vrše kombajnom sa podizačima. Jednofazna žetva se vrši kada je 75% plodova zrelo. Za vršaj se koriste žitni kombajni, na kojima se vrši podešavanje vetrova i razmaka između bubnja i podbubnja. Seme korijandera pre skladištenja treba prosušiti na 12% vlage što može da se uradi i na suncu. Prinosi korijandera se kreću od 1000 do 2000 kg/ha semena.
Milenko Đurić, savetodavac za ratarstvo PSSS ,,Poljosavet" doo Loznica

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.355 sekundi
Powered by Kunena Forum